Scheutje melk: stop dit witte goedje in je thee voor minder gele tanden

Beauty

Scheutje melk: stop dit witte goedje in je thee voor minder gele tanden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

6 december 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Unsplash

Gepubliceerd op

6 december 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

tekst Bente van Diepen, beeld Unsplash

Elke ochtend starten met een gloeiendhete kop thee. Heerlijk, én nodig om wakker te worden, maar niet zo lekker voor je tanden. Het blijkt dat deze warme drank de witte kleur van je tanden kan veranderen naar geel. 

Fout fruitje Effe heel kort door de bocht: vruchtenthee tast je glazuur aan. Hoe dat komt? Het hete water versterkt de natuurlijke zuren van het fruit in het theezakje. Het gevolg: je glazuur wordt aangetast en je gebit kan op den duur eroderen - ook wel slijten. Dit blijkt uit het onderzoek van het Britse medische tijdschrift British Dental Journal. Ze onderzochten de voeding van driehonderd mensen met een flinke erosieve gebitsslijtage. Wat bleek? De mensen die tussen de maaltijden door meerdere keren per dag een kop thee met een fruitsmaakje dronken, of water met citroen, hadden elf keer meer kans op tanderosie - een slijtage waarbij je tandglazuur wordt opgelost. 

Lees ook: Vraag het Beauty Editor Xana: 'Wat zijn betaalbare parfumcadeaus voor de feestdagen?'

Risicovol drankje Naast vruchtenthee, zijn ook gesuikerde dranken en gearomatiseerd water boosdoeners. voor het gebit. Ook die drankjes bevatten zurigheid, waardoor het slijtage bij de tanden kan veroorzaken. Naast de zuur van het drankje zelf, verhoogt het continu een slokje nemen of het drankje in de mond houden het risico op tanderosie. 

Magische melk De University of Alberta onderzocht of je tanden minder verkleuren door een bepaald product. En ja hoor, onderzoek geslaagd. Door thee te slurpen met een scheutje melk bleken de tanden minder snel te verkleuren. Hoe ze dit weten? Ze hadden twee bakjes. Eén met alleen thee en eentje met thee en een scheut melk. De tanden legden ze 24 uur in deze substantie. Wat bleek? De tanden in het bakje van de melk verkleurden minder snel. Het eiwit - dat in de melk zit - beschermt het gebit tegen tannine, wat voor een bittere smaak en vlekjes op je tanden zorgt. 

Zurigheid Andere oplossingen zijn: je thee met een rietje drinken, het als een shotje naar binnen werken, zodat het geen tijd krijgt om je tanden aan te tasten. Een glaasje water te drinken na de hete drank, waardoor je de kleurstoffen van de thee van je tanden spoelt. Of een kop warme thee tijdens de maaltijd drinken, waardoor je de schade minimaliseert. Door het kauwen verhoog je de productie van speeksel, die de zurigheid van de drank verdunt. 

Lees ook: Jennifer Aniston zweert bij déze gezichtszeep van 5(!) euro voor een gezonde huid

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Shop meer beautyproducten