Drie redenen waarom vitamine C een wonder is voor je huid

Beauty

Drie redenen waarom vitamine C een wonder is voor je huid

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 mei 2022 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Kee + Kee, haar en make-up Xiu Yun Yu

Gepubliceerd op

2 mei 2022 10:00

Bron / Fotografie

fotografie Kee + Kee, haar en make-up Xiu Yun Yu

Vitamine C is een parel voor je huid. Het beschermt je huid niet alleen tegen schadelijke factoren van buitenaf, zoals uv-straling, maar zorgt ook voor een frisse en jeugdige look. Hier zijn de drie belangrijkste redenen waarom je onmiddellijk sinaasappels moet inslaan.

Vitamine C is niet alleen lekker als versgeperste sinaasappel- of granaatappelsap, maar ook nog eens heel gezond en goed voor de conditie van je huid. Het is namelijk een antioxidant dat helpt om de conditie van je huid te verbeteren. Hoe?

1. Het gaat huidveroudering tegen Het is bewezen dat een hoge dosis krachtige antioxidanten (waaronder vitamine C) helpt om huidveroudering tegen te gaan. Zonder kan je huid geen collageen aanmaken. Collageen is het eiwit dat je huid stevig en elastisch maakt. Ook andere antioxidanten, zoals vitamine E, kunnen effectief zijn tegen huidveroudering.  

2. Het pakt onzuiverheden aan Wie last heeft van puistjes, herkent het wel: nadat je puistje verdwenen is blijft er een rood vlekje achter. Ook bij onzuiverheden beschermt vitamine C tegen irritatie, gaat het ontstekingen tegen en helpt het de huid te herstellen, waardoor rode vlekken na een puistje sneller vervagen.  

3. Het helpt tegen pigmentvlekken Naast dat het helpt tegen rode vlekjes, heeft vitamine C ook een positieve invloed op pigmentvlekken. Pigmentvlekken ontstaan doordat de huid (over)actief pigment aanmaakt in de zon. Vitamine C zorgt ervoor dat de aanmaak van pigment geremd wordt. Om pigmentvlekken te voorkomen kan een beetje vitamine C helpen, maar daarbij is het wel van belang dat je óók een zonbescherming gebruikt, met minimaal factor 30. Alleen dan kun je preventief te werk gaan tegen pigmentvlekken.  

Luchtdicht verpakt Voordat je in de weer gaat met voedingssupplementen en potten crème is het belangrijk om het volgende te weten. Vitamine C is gevoelig voor licht en lucht en zal daarom vervliegen op het moment dat je een potje opent. Zorg ervoor dat je een luchtdichte verpakking koopt die weinig licht doorlaat, bijvoorbeeld een verpakking met een pompje. Zo blijven de aanwezige ingrediënten actief.  

Hoeveel vitamine C is gezond? Met voeding kun je de hoeveelheid vitamine C die je lichaam kan verwerken niet overschrijden, en vitaminen werken het beste van binnenuit. Dus: gevarieerd eten en drinken, met veel groenten en fruit. In gezichtsverzorging werkt vitamine C alleen in hoge concentraties (minimaal 4%). Kijk op de ingrediëntenlijst of het product vitamine C bevat. Vaak wordt dit aangegeven met ingewikkelde namen als ascorbic acid (ascorbinezuur) of ascorbyl tetraisopalmitate. Ook worden de hoeveelheden van de ingrediënten die een product bevat meestal niet in percentages aangegeven op de verpakking. Een truc is om te kijken op welke regel het ingrediënt staat. Staat het bovenaan, dan kun je ervan uitgaan dat er voldoende vitamine C in het product zit.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen