Vraag het Beauty Editor Xana: 'Cafeïne in skincare, werkt dat?'

Beauty

Vraag het Beauty Editor Xana: 'Cafeïne in skincare, werkt dat?'

Xana Ferreira Chicano
Door

Xana Ferreira Chicano

Gepubliceerd op

23 september 2022 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 september 2022 13:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Heb jij prangende beautyvragen? Of een beauty-onderwerp waar je van staat te popelen om over te lezen? Vertel het ons. Iedere week beantwoordt onze Beauty Editor Xana één van jullie beauty vragen. Met deze week:

'Hi Xana, ik zie steeds meer skincareproducten met cafeïne erin verwerkt. Werkt dit echt?' - Vanessa

Hi Vanessa, cafeïne is inderdaad niet alleen meer te vinden in dat o zo heerlijke koffietje in de ochtend, maar is ook een effectief ingrediënt dat steeds populairder wordt in de beautywereld. Het klink misschien te mooi om waar te zijn, maar cafeïneliefhebbers hebben het bij het rechte eind. Maar er zijn ook enkele nadelen. Dus lees gauw verder.

Hoe werkt het? Cafeïne is een vasoconstrictor. Dit betekent dat het een bloedvat kleiner en strakker maakt. Met andere woorden: je bloeddruk verhoogt. Bij gebruik van huidverzorging met cafeïne vermindert de bloedtoevoer naar de huid. Hierdoor ziet je huid er strakker uit. Uit studies gepubliceerd in het International Journal of Cosmetic Science blijkt dat cafeïne effectief kan zijn wanneer de juiste hoeveelheid wordt gebruikt. Maar dat een product cafeïne bevat, wil niet altijd zeggen dat het de gewenste voordelen biedt. Het beste kun je altijd kiezen voor huidverzorging van medische kwaliteit. Omdat die worden ondersteund door goede studies die doeltreffend zijn. Tijdelijke voordelen Cafeïne werkt via de bloedsomloop. Het werkt dus erg snel. Net zoals dat ene kopje koffie in de ochtend, dus. Het werkt ontstekingsremmend voor de huid. Verder kan het ook beschermen tegen lichtschade, zoals fijne lijntjes en rimpels. Win-winsituatie. Cafeïne is wel een tijdelijke oplossing. De periode dat het werkt is altijd kort. Je hebt dus altijd andere gezonde skincareroutines en een een gezond dieet nodig voor een juiste werking. De nadelen Zoals ik hierboven al kort benoem is het een tijdelijke oplossing. Het zal rimpels en wallen onder de ogen niet genezen. Je zult altijd moeten investeren in skincareproducten die specifieke huidproblemen op lange termijn aanpakken. Voorbeelden hiervan zijn serums met vitamine C, cleansers met salicylzuur en moisturizers met ceramiden.

Verder kan cafeïne de huid ook irriteren. Als je een gevoelige huid hebt, kun je dit ingrediënt het beste eerst in een kleine hoeveelheid uitproberen. Begin met een klein dotje achter het oor of op de kaaklijn. Als je huid goed reageert kun je het gebruiken. Als je het mij vraagt zou ik dit alleen – net zoals koffie in de ochtend – zien als oppepper. Ik zou dit zelf nooit voor een langere tijd gebruiken. Voor alle cafeïne lovers onder ons. Denken jullie nu, nou wil ik toch wel effe uitproberen? Dit zijn twee producten die ik zou aanraden. 1. Caffeine Solution 5% + EGCG € 7,80 The Ordinary

The Ordinary

SHOP NU 2. Squalane + Caffeine Toning Body Cream € 21 Biossance

Caffeine skincare

SHOP NU

Ben jij ook benieuwd of nieuwsgierig naar een bepaald beauty-onderwerp? Stuur mij jullie prangende beautyvragen: xana.ferreira.chicano@andcmedia.nl. Wie weet beantwoord ik jouw vraag wel volgende week vrijdag.

delen
Xana Ferreira Chicano

Xana (lees: Shan-na) Ferreira Chicano is editor Style & Beauty en geboren in de vorige eeuw. 1996 om precies te zijn. Is een Zaanse, maar tegelijk ook een Spaanse. Olé. Smelt van Schuimtaart van de oer-Amsterdamse banketbakker Van der Linde (eigenlijk van bijna alle soorten taart). En heeft, heel stiekem, een tassenverslaving.

Meer van deze auteur

Meer lezen

Ontdek deze parels