Liever niet: van deze 4 dingen krijg je gele tanden

Beauty

Liever niet: van deze 4 dingen krijg je gele tanden

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 april 2022 om 08:00

Gepubliceerd op

16 april 2022 om 08:00

Nee, we verwachten heus geen hagelwitte lach als we in de spiegel kijken. Maar een paar kanariegele tanden is ook net niet helemaal wat je wil. Helaas is het geel worden van je gebit voornamelijk genetisch bepaald, maar deze vier dingen kunnen dit proces wel versnellen.

1. Rode wijnHet is natuurlijk algemeen bekend dat sommige voedingsmiddelen effect kunnen hebben op de kleur van je tanden. Maar wist je dat rode wijn hier ook toe behoort? Hè, is dat even jammer. Liefhebbers van witte wijn hoeven niet te vrezen voor hun blinkende bakkes, hun tanden blijven toch wat langer wit.

2. TandenknarsenJammer maar helaas: tandenknarsen is behoorlijk schadelijk voor je tandglazuur. En je raadt het al: vergeling ligt hierdoor op de loer. Minder stressen in je slaap dus. Of voor een bitje gaan, ook goed.

Lees ook: Leco legt uit: zo lijken je tanden witter[

](https://www.andc.tv/item/fashion-beauty-beauty-leco-legt-uit-zo-lijken-je-tanden-witter)3. Tekort aan speekselSpeeksel is een natuurlijke bescherming voor je tanden. Het neutraliseert namelijk de pH-waarde in je mond. De zuren die bacteriën uitscheiden en de zuren die in voedingsmiddelen en dranken aanwezig zijn worden door speeksel geneutraliseerd. Een tekort aan speeksel zorgt daarom voor gelere tanden. Beetje jammer, maar ook hier heb je dus ook geen invloed op. Je kan natuurlijk niet vragen of je mond even wat extra speeksel aanmaakt.

4. RokenMoeten we nog steeds uitleggen waarom je dit beter niet kunt doen? Roken is al een slechte gewoonte op zich, en ook je tanden zijn er niet zo blij mee. Jammer joh.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.