Team zak of team kring: dit is alles wat je moet weten over wallen

Beauty

Team zak of team kring: dit is alles wat je moet weten over wallen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

22 september 2022 12:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Kee & Kee

Gepubliceerd op

22 september 2022 12:00

Bron / Fotografie

tekst Fleur van Benten, beeld Kee & Kee

Je wordt wakker, sleepvoet naar de badkamer en kijkt in de ogen van iemand met enorme wallen. Blijkt die iemand gewoon jijzelf te zijn. Tja, we moeten er allemaal aan geloven. Dit zijn wallen en zo krijg je ze. 

De vraag 'wat zijn wallen?' komt waarschijnlijk niet zo snel in je op. Wallen zijn gewoon wallen. Maar zo simpel is het niet. Het is immers niet alsof iemand ze elke nacht op je gezicht komt plakken (was dat maar zo, dan waren ze er ook zo weer af). Zoals bij alles wat betreft je huid zit er een heel proces achter.  Lees ook: Oh, op die fiets: dit is wat je moet weten over skin cycling  Team zak vs team kring  Daarbij is het ook belangrijk wat voor wallen je hebt. Er zijn namelijk twee verschillende soorten: de grote dikke zakken of de donkere kringen. Beiden geen pretje en beiden hebben een andere oorzaak. Waarom jij de ene soort krijgt en je buurvrouw de ander, heeft met verschillende factoren te maken. Zakken vol Je kent ze wel: van die zakken onder je ogen die het er gelijk uit laten zien alsof je net een tijd hebt staan janken, terwijl je in werkelijkheid gewoon iets later naar bed bent gegaan. Wij zijn geen fan. Volgens Jetske Ultee, onderzoeksarts in de cosmetische dermatologie, kunnen dikke wallen veroorzaakt worden door verschillende dingen. 'Zakjes onder de ogen kunnen ontstaan door verslapping van de huid of door een ophoping aan lokaal vet. Daarbij kan ook vocht zorgen voor wallen onder de ogen.' Wallen veroorzaakt door vocht vallen vooral op als je net wakker wordt. Dr. Ultee: 'Je ziet het vooral bij mensen met allergieën, maar het kan ook ontstaan doordat je lichaam als je ouder wordt meer moeite heeft met vocht efficiënt afvoeren. Dit valt vooral op bij het wakker worden, nadat je uren in een horizontale houding hebt gelegen.' Je weet wel, zwaartekracht. De huid onder je ogen is ook erg gevoelig voor oorzaken van buitenaf zoals roken of zonlicht.  We maken een kringetje  Waar zakjes onder de ogen vooral voorkomen bij mensen met een allergie of verslapte huid, hebben kringen weer heel andere oorzaken. Dr. Ultee legt uit: 'De donkere verkleuring onder de ogen kan veroorzaakt worden doordat bloedvaten door de huid van de ogen heen schemeren, dat komt vooral voor bij mensen met een dunne, bleke huid en oppervlakkig liggende aders.' Ligt vooral aan aanleg, dus. Volgens de dokter is een andere oorzaak hyperpigmentatie. 'Dat komt juist weer vaker voor bij mensen met een wat donkerdere huid en wordt erg beïnvloed door zonlicht.' Lees ook: Schone slaapster: dit is waarom je zonneschade het beste aanpakt tijdens je slaap Hellup Leuk en aardig allemaal, maar wat kan ik eraan doen? Nou, spoiler alert, er is geen crème die je wallen in een keer kan laten verdwijnen. Was het maar zo makkelijk. Toch zijn er een aantal manieren om je wallen gedeeltelijk weg te werken of te voorkomen. Zo raadt Dr. Ultee aan om te controleren of je genoeg B12 en ijzer binnenkrijgt, of je genoeg slaapt krijgt en of je gezond eet. Andere tips zijn het koud zetten van je crème, met je hoofd iets hoger op je kussen liggen en je altijd goed tegen de zon beschermen. Hou dit een beetje vol en dan ben je zo weer fris en fruitig. Graag gedaan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer lezen