Hè, kut: wanneer moet je naar de dokter met een vaginale schimmelinfectie?

Body & Mind

Hè, kut: wanneer moet je naar de dokter met een vaginale schimmelinfectie?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

30 maart 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Je zit constant met je hand in je kruis te graaien en plassen doet pijn: jep, waarschijnlijk een vaginale schimmelinfectie. Helpt het om daarmee naar de huisarts te gaan?

Er klinkt weinig zo schmutzig als een vaginale schimmelinfectie, als je het ons vraagt. Toch is het een doodnormale zaak. Er zitten nou eenmaal schimmels in je vagina, en die horen daar ook. Soms is de balans echter niet helemaal oké, bijvoorbeeld doordat je veel stress hebt of ongesteld bent, en kan de boel gaan infecteren. Je merkt dat je er een te pakken hebt bijvoorbeeld doordat je vagina jeukt, je last hebt van wit slijm zonder geur en plassen en vrijen pijn doen. Lees ook: Raar maar waar: deze dingen ontdekten mannen pas toen ze een relatie met een vrouw kregen

Even geduld aub Bijna twee derde van de Nederlandse vrouwen heeft er ooit een gehad, niks raars aan dus. En da's leuk hoor, iets met gedeelde smart is halve smart, maar daar gaat de infectie niet mee weg. Hoe dan wel? Door geduld te hebben. (De deceptie.) Een vaginale schimmelinfectie gaat vaak vanzelf over. Na een week of twee zouden de klachten weg moeten zijn.

Weg met die deo Je kunt het herstel wel versnellen. Spoel de buitenkant van de vagina geregeld met lauwwarm water, ga niet zelf aan de knutsel met oliën en rare spoelingen (en al helemaal niet met deo, yoghurt of knoflook, gets), draag katoenen ondergoed en heb alleen seks als je flink opgewonden bent. Ben je nog te droog, dan kan de boel extra gaan irriteren.

Aan de bel trekken Wel zijn er situaties waarin je beter tóch even naar de huisarts kunt stappen. Als het je eerste keer is en je je zorgen maakt bijvoorbeeld, de klachten na twee weken nog niet over zijn, de klachten blijven terugkomen, je ook andere klachten krijgt (denk aan pijn in de buik of koorts) of als je vaginale afscheiding verandert van geur en/of kleur. Je huisarts zal je wat vragen stellen, als het nodig is even kijken en misschien een crème of pil voorschrijven. Jij blij, je vagina weer in balans.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen