Dit bedrag moet je minimaal op je spaarrekening hebben staan

Body & Mind

Dit bedrag moet je minimaal op je spaarrekening hebben staan

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

12 maart 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

12 maart 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Sparen is slim. Het is altijd handig om een buffer achter de hand te hebben voor noodgevallen. Maar hoeveel geld moet je eigenlijk minimaal op je spaarrekening hebben staan? Wij zochten het uit.

Wat nou als je telefoonscherm in duizend stukjes barst, of je wasmachine er van de ene op de andere dag mee kapt? Het hebben van een buffer is flink aan te raden. Hoeveel die buffer minimaal moet zijn? Dat verschilt per persoon. Logisch ook, want met al die verschillende inkomens kan iedereen onmogelijk hetzelfde sparen.

Vuistregel  Daarom heeft het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) een vuistregel opgesteld. Het instituut adviseert om elke maand tien procent van je netto-inkomen te sparen. Dus als je bijvoorbeeld 2000 euro netto verdient per maand, moet je volgens de regel hier 200 euro van opzij zetten. Op deze manier ben je goed gecoverd voor onverwachte kosten, zoals de reparatiekosten van je kapotte koelkast.

Vakantiegeld Het NIBUD geeft als tip om in je bankierenapp in te stellen dat het bedrag elke maand automatisch van je lopende- naar je spaarrekening wordt overgemaakt. Het is slim om het geld de dag nadat je salaris wordt gestort gelijk over te maken. Op deze manier verklein je de kans dat je zonder geld komt te zitten. Je kan er ook voor kiezen om meer geld in één keer naar je spaarrekening over te maken. Je vakantiegeld bijvoorbeeld. Dan heb je in één klap een buffer en hoef je maandelijks minder geld aan de kant te zetten. 

Verschillen Alhoewel de tienprocentregel een goed uitgangspunt is, verschilt het natuurlijk per persoon hoe groot je buffer moet zijn. Je kunt je voorstellen dat wanneer je vier kids hebt, je een grotere buffer nodig hebt dan wanneer je een single leven leidt. Daarom zijn er door het NIBUD bepaalde richtlijnen opgesteld per situatie. Ben je alleenstaand? Dan raden ze aan om sowieso 3550 euro op je spaarrekening te hebben staan. Als je samenwoont komt hier 450 euro boven op. Hebben jij en je partner daadwerkelijk vier koters op de wereld gezet? Dan is het handig om sowieso 5900 euro garant te hebben staan. 

Bufferberekenaar De hoogte van je buffer hangt uiteraard wel van meerdere factoren af. Als je beschikt over een auto en een koophuis, is het verstandig om nog wat meer geld achter de hand te hebben omdat de kans op onverwachte reparatiekosten dan groter is. Checken of jouw buffer voldoende is? Dat kan met de bufferberekenaar op de site van NIBUD. Door informatie over je woonsituatie, je inkomen, je huidige buffer en je auto in te vullen, geeft de tool je gratis een persoonlijk advies. Best handig.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen