Veel voor weinig: met deze trucs hou je geld over in de supermarkt

Body & Mind

Veel voor weinig: met deze trucs hou je geld over in de supermarkt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

9 april 2022 06:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Gepubliceerd op

9 april 2022 06:00

Bron / Fotografie

beeld Pexels

Boodschappen doen, niemand ontkomt eraan. Maar waar haal je nou eigenlijk de goedkoopste producten en hoe zorg je ervoor dat je zoveel mogelijk scoort voor zo min mogelijk geld? Wij leggen het je haarfijn uit.

1. Maak een boodschappenlijstje Een goede voorbereiding is het halve werk. Maak voordat je boodschappen gaat doen een lijstje met enkel de dingen die je écht nodig hebt. Steek voor vertrek daarom nog even snel je neus in de kastjes en trek die koelkast open. Op deze manier voorkom je dat je straks zeven potten pindakaas in de kast hebt staan.

2. KoopjesOm geld te besparen tijdens het boodschappen doen, moet je jezelf omdopen tot koopjesjager. Op sites zoals Voordeelmuis kan je per product opzoeken waar het op dat moment in de aanbieding is. Wasmiddel nodig? Check waar je het goedkoopst uit bent en ga op pad. Het kost je misschien wat extra tijd, maar je bankrekening is straks blij met je. 

Lees ook: Met deze Japanse techniek leer je geld besparen als een pro

3. Betaal met cash Met pin betalen is een stuk makkelijker dan contant geld meezeulen, maar als je geld wil besparen, kun je je bankpas toch beter thuislaten. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat mensen die pinnen, veel meer impulsieve en ongezonde producten kopen. Daartegenover geven degenen die met cash betalen minder uit en maken ze ook nog eens bewustere keuzes.

4. Doe weekboodschappenAls je elke dag boodschappen doet, ben je bij elkaar opgeteld meer geld kwijt dan wanneer je de hele mikmak in één keer scoort. Maak weekmenu's waarin je al voor elke dag besluit wat je gaat eten. Dit gaat misschien een beetje ten koste van de spontaniteit, maar kan je wel een hele hoop geld schelen. Handig hierbij is om ook een vast budget in te stellen. Wanneer je weet dat je bijvoorbeeld maar vijftig euro mag uitgeven, ben je minder snel geneigd producten te kopen die je eigenlijk niet echt nodig hebt.

Lees ook: Big spenders: deze sterrenbeelden kunnen absoluut niet met geld omgaan

5. Wissel van supermarktPrijzen van producten in de verschillende supermarkten kunnen flink van elkaar verschillen. Maar waar ben je nou eigenlijk het goedkoopst uit? Uit een prijspeiling van de Consumentenbond, blijkt dat Lidl er in 2021 met de eer vandoor gaat als het gaat om huismerken. Dirk en Vomar staan op de tweede en derde plek, Aldi op de vierde. Toch komen Albert Heijn en Jumbo qua prijzen ook steeds dichter bij de prijsvechters te liggen. Maar tot die tijd: rennen naar de dichtstbijzijnde Lidl.

6. Vul die vrieskist Uit ander onderzoek is gebleken dat bevroren groente en fruit even gezond zijn als wanneer ze vers zijn. In het geval van aardbeien, blauwe bessen en spinazie blijkt dat de frozen versie zelfs meer vitamines bevat. Dat bevroren zooi daarbij ook nog eens een stuk goedkoper is dan de verse varianten, is natuurlijk helemaal winnen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.