Alle gassen verzamelen: door dit eten krijg je een opgeblazen buik

Body & Mind

Alle gassen verzamelen: door dit eten krijg je een opgeblazen buik

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

28 november 2021 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty

Gepubliceerd op

28 november 2021 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty

Je kent het wel: heb je net heerlijk gegeten, zit je opeens met een buik als een ballon. Zo'n opgezette buik is geen pretje, maar gelukkig kun je dat gas in je maag en darmen op een paar manieren beperken. Door op je voeding te letten bijvoorbeeld. Deze versnaperingen kun je in dat geval beter laten staan.

Op dat opgeblazen gevoel zit niemand te wachten, dus het is hoog tijd om eens in ons voedingspatroon te duiken. Geen zin om je zwanger van een luchtbaby te voelen? Laat dit eten dan wat vaker aan je voorbij gaan.

Lees ook: Kak, ik moet: zo kun je je kakschema beïnvloeden als het niet uitkomt1. Witte pasta, rijst en broodEen logische eerste stap die je kunt zetten om je spijsvertering te verbeteren is meer vezels eten. Vezels nemen namelijk vocht op in je darmen, wat de boel soepel houdt. Producten als witte pasta, witte rijst en witbrood zijn vezelarm en kunnen er juist voor zorgen dat je ontlasting verhardt en je buik opzet. Die kun je dus beter vervangen door volkoren alternatieven. Zo hou je die ballonbuik wat vaker buiten de deur. 

2. Een aantal groenten en fruit Toch wil dat niet zeggen dat alle vezelrijke producten helpen om een opgezette buik te voorkomen. Bepaalde groenten en fruit bevatten ook vezels, maar kunnen tegelijkertijd zorgen voor winderigheid en daarmee een opgeblazen gevoel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan peulvruchten als bonen of linzen, groenten als kool, spruiten, prei en ui en onrijp fruit, pruimen en meloenen. 

3. Veel suiker en vetJe lichaam heeft suikers en vetten nodig, dus je hoeft deze voedingsstoffen zeker niet helemaal uit je dieet te verbannen, maar met te veel suiker en vet hebben je darmen moeite. Dat kan zorgen voor kramp, diarree en, tromgeroffel, een opgezette buik. Geen zin om die luchtbaby te laten groeien? Minder dan met snoep, koek, vruchtensappen, frietjes met en frikandellen speciaal, zeggen we met pijn in ons hart. 

4. Koolzuurhoudende drankenOok koolzuurhoudende dranken als frisdrank en bier kunnen een boosdoener zijn. Naast dat hier veel suiker in zit, zorgen de koolzuurbelletjes ook voor een bruisend gevoel dat je buik kan opblazen. Het is dus niet zo gek dat je vaak met een bolle buik in de kroeg zit. Dit geldt trouwens ook voor light-producten, dus cola light tanken alsof je leven ervan afhangt is misschien ook niet het allerbeste idee.

Lees ook: Bloedirritant: waarom je vaker moet kakken als je ongesteld bent5. Pittige kruidenWaar de een al schrikt van iets te veel peper, schept de ander lepels sambal door het eten. Het kan heerlijk zijn, maar van pikant eten kunnen je darmen ook aardig van slag raken. En je kan inmiddels wel raden wat voor gevolg dat heeft. Juist ja, een opgezette buik. Tijd om die pittige goedjes binnen de perken te houden dus. 

6. Lactose en glutenProbeer je al te minderen met al deze versnaperingen en zijn je darmen nog steeds niet tevreden? Dan zou je kunnen uitproberen hoe het voelt om te minderen met lactose of gluten, aangezien een opgeblazen buik ook kan betekenen dat je daar niet goed tegen kan. Al kom je dan wel voor een duivels dilemma te staan: de avond doorgaan met een bolle buik of, misschien nog wel erger, een kaasplankje afslaan.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.