Daar zit een luchtje aan: 5 veelvoorkomende vaginageuren

Body & Mind

Daar zit een luchtje aan: 5 veelvoorkomende vaginageuren

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

2 januari 2022 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

2 januari 2022 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Iedere vagina is anders en iedere vagina ruikt anders. Er kunnen daar beneden allerlei geuren vrijkomen, maar weet jij wat ze betekenen? Wanneer moet je naar de dokter en wanneer is er niets aan de hand? Wij hebben het voor je uitgezocht.

1. Vislucht

Er leven allerlei bacteriën en schimmels in je vagina, en dat is hartstikke normaal. Maar als je pH-waarde uit balans raakt, kan je last krijgen van bacteriële vaginose. En dat gaat gepaard met een geur die een beetje doet denken aan vis. Je afscheiding krijgt een grijswitte kleur en het kan zijn dat je enorme jeuk hebt. Het is niet heel fijn, maar ook doodnormaal. Een op de drie vrouwen heeft weleens te maken met bacteriële vaginose. Gewoon even langs de huisarts gaan voor een kuurtje.

2. Metaallucht

Dit veelvoorkomende geurtje is te danken aan je menstruatie. Menstruatiebloed kan een sterke geur hebben en ervoor zorgen dat het down there net even wat anders ruikt. Tijdens je menstruatie zal je vagina een koperlucht of metaallucht afgeven en dat is niet zo gek want het bloed dat vrijkomt zit namelijk vol met bacteriën, slijm en weefsel. Zolang je tijdig je maandverband of tampon verwisselt, is er niks aan de hand.

3. Muffig

Het is niet de bedoeling dat je vagina naar rozen ruikt, dus een muffe geur is helemaal niet raar. Mocht het net iets muffer ruiken dan normaal, maak je dan geen zorgen. Een tripje naar de huisarts is vaak onnodig, want dit komt meestal door al het zweet dat zich gedurende de dag in je broek heeft verzameld. Na veel lichamelijke inspanning kan het zijn dat je vagina een sterke geur afgeeft. Bijvoorbeeld na het sporten of na de seks. Ook strakke kleding kan voor een zweetlucht zorgen. Ga niet als een bezetene lopen schoonmaken, want je vagina reinigt zichzelf.

4. Iets doods

Er is geen andere manier om deze geur te omschrijven. Het klinkt misschien ietwat goor, maar als je bij het uitdoen van je broek meteen je neus dichtknijpt, kan het zijn dat je vergeten bent om je tampon (op tijd) eruit te halen. En dat kan heftige gevolgen hebben. Zodra je je tampon te lang laat zitten, komt er een enorme stinklucht vrij en kunnen er infecties ontstaan zoals TSS (Toxic Shock Syndrome). 

5. Sterk onfrisse geur

In het meest extreme geval kan een sterke geur een symptoom van iets heftigers zijn, zoals baarmoederhalskanker. Voordat je je helemaal het leplazarus schrikt en meteen naar de dokter rent: dat is meestal niet nodig. Er kunnen ook andere oorzaken zijn waardoor jouw vagina net even anders dan normaal ruikt. Maar heb je ook last van een waterige en bloederige afscheiding, pijn in je bekken en vaginale bloedingen voor en na je menstruatie? Dan is het raadzaam om even langs de dokter te gaan. 

Dit is geen medisch advies. Ga bij twijfel altijd even langs de huisarts.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer Body & mind