Pijnlijke vulva tijdens je menstruatie? Dit is waarom

Body & Mind

Pijnlijke vulva tijdens je menstruatie? Dit is waarom

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Gepubliceerd op

19 januari 2023 om 08:00

Bron / Fotografie

beeld Frank Brandwijk

Lippen die zwaar en pijnlijk aanvoelen of een gevoelige vagina tijdens je ongesteldheid: heel vervelend. Vooral als je de hele dag staat of veel loopt. Maar waar komt dat nou door, die pijnlijke poenie? Wij zochten het uit.

Een pijnlijke vulva kan verschillende oorzaken hebben. Tijdens de menstruatie zijn je vagina en schaamlippen altijd al wat gevoeliger dan normaal. Door hormonen zet de boel een beetje uit, waardoor het kan zijn dat je er meer last van hebt. Daarnaast stijgt tijdens de ongesteldheid de pH-waarde in je vagina, wat ook zorgt voor gevoeligheid. Hierdoor is-ie namelijk gevoeliger voor bacteriën. Heb je écht veel last? Bel dan sowieso effe je huisarts. Maar vaak zijn lichte klachten goed te verhelpen, dus let vooral op deze dingen.

Lees ook: Menstruatiepijn. Ben jij team chocolade of team pijnstiller?

1. Je verwisselt je tampon niet vaak genoeg Een van de oorzaken van pijn kan zijn dat je je tampon, maandverband of inlegkruisje niet vaak genoeg verwisselt. Deze vrienden in nood moet je namelijk echt vaak vervangen. Het liefst eens in de vier tot zes uur. Nog vaker controleren kan zeker geen kwaad, omdat je door die gestegen pH-waarde dus sneller vaginale infecties kan oplopen. Verwissel de boel ook als je denkt dat je nog lang niet doorlekt, want ook dan kan een tampon of maandverband irritaties veroorzaken als je ze te lang draagt. En daardoor kunnen je lippen opzwellen, rood kleuren en geïrriteerd aanvoelen, waardoor jij last hebt. 

2. Je gebruikt het verkeerde materiaal Als vaak verwisselen ook niet werkt, kan het zijn dat je – misschien zelfs zonder dat je het weet – geparfumeerde inlegkruisjes of maandverband gebruikt. En dat kan irriteren. Let er daarnaast ook op dat je producten van katoen gebruikt, dat is namelijk het beste materiaal. Je kan ook helemaal voor veilig gaan en een duurzamere optie kiezen, zowel voor je portemonnee als voor het milieu: de menstruatiecup.

Lees ook: Drie redenen waarom het tijd is voor de menstruatiecup

3. Je vagina is niet schoon Het kan ook zijn dat je vagina, ondanks dat je je producten genoeg verwisselt, toch niet helemaal schoon is. Houd je normale douchesessies aan tijdens je menstruatie, of douche een keer extra als je denkt dat je poenie dat kan gebruiken. Warm water kan wonderen verrichten tegen kramp, maar ook tegen andere menstruatiepijn. Maar wat je ook doet: gebruik geen zeep of ruwe sponzen. Dat is sowieso niet fijn voor de boel down there. Oh en (hopelijk) ten overvloede: trek iedere dag ook gewoon even een schone onderbroek aan, niet vergeten.

4. Je draagt een strakke broek Misschien denk jij: hoe strakker, hoe beter. Maar voor je vagina geldt dat niet. Irritatie kan ook veroorzaakt worden door te strakke kleding. Hierdoor wordt de boel te veel afgesloten en krijgen bacteriën nog beter de kans om de groeien. Het is daarom belangrijk om kleding te dragen die goed ademt en wat losser zit, zodat het gebied rondom je vagina weer wat lucht krijgt. Katoen is altijd de beste optie, maar dat hoef je natuurlijk niet altijd te dragen. Probeer in ieder geval wel synthetische stoffen te vermijden tijdens je menstruatie.

Dit is geen medisch advies. Mocht je klachten hebben, ga dan altijd naar de huisarts.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen