Smeerboel in je onderbroek: deze vijf soorten afscheiding zijn er

Body & Mind

Smeerboel in je onderbroek: deze vijf soorten afscheiding zijn er

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

26 juni 2022 15:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

26 juni 2022 15:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Afscheiding is niet het meest smakelijke onderwerp, maar het is wel een heel belangrijke. Door je onderbroek een beetje te inspecteren, kom je erachter of het daar beneden soepeltjes verloopt. Weet jij welke types afscheiding er zijn en wat ze betekenen?

Je vagina reinigt zichzelf en daar is je afscheiding het bewijs van. Het zit namelijk vol met bacteriën en dode cellen. Wij hebben even op een rijtje gezet wat voor soorten afscheiding er zijn en wat ze betekenen.

1. Vloeibaar en doorzichtig

Dit is hoe je afscheiding eruit hoort te zien. De ene keer komt er wat meer vrij dan de andere keer en dat heeft te maken met een aantal factoren. Stress, menstruatie en ook zwangerschap kunnen allemaal beïnvloeden hoeveel afscheiding er in je ondergoed eindigt. Als je gestrest bent of ongesteld moet worden, kan de hoeveelheid afscheiding een stuk meer worden. Niks aan de hand.   

2. Dik en klonterig

Wanneer je afscheiding je doet denken aan hüttenkäse, heb je waarschijnlijk te maken met een schimmelinfectie. Vaak gaat dit gepaard met een jeukend en branderig gevoel. Geen nood: je kan gewoon even langs de drogist of je huisarts voor een kuurtje. Schimmelinfecties komen best vaak voor: 60 procent van de vrouwen heeft er weleens last van. Niets om je voor te schamen dus.

3. Geel-groenig en schuimend

Gele of groene afscheiding is vaak een teken van een soa. Soms kan je een soa hebben en geen last hebben van symptomen, maar mocht je afscheiding er geel of groen uitzien, dan moet je even langs de dokter. Groene of gele afscheiding kan betekenen dat je last hebt van gonorroe of trichomoniasis en daar zit niemand op te wachten. Ook niet onbelangrijk: breng je (oude) bedpartners even op de hoogte.  

4. Grijs met een vislucht

Zodra je afscheiding een grijs tintje krijgt en de geur je doet denken aan een vismarkt die in de zon staat, dan heb je te maken met een bacterie. Bacteriële vaginose ontstaat wanneer je pH-waarde uit balans raakt en dat kan dus zorgen voor grijze afscheiding en een sterke geur. Ook dit is te verhelpen met een kuur, dus ga even langs de huisarts. 

5. Roze of lichtbruine kleur

Als je afscheiding een roze of bruine kleur heeft, heeft dat te maken met je menstruatie of je pil. Voor en na je menstruatie kan je een klein beetje bloed verliezen en dat zorgt ervoor dat je afscheiding een roze kleur krijgt. Ook als je de pil slikt (en niet menstrueert) kan je last hebben van bloederige afscheiding. Dit zijn tussentijdse bloedingen die betekenen dat je lichaam moet wennen aan de hormonen. Gelukkig gaat dit vanzelf over en hoef je je geen zorgen te maken. Als bruine afscheiding gepaard gaat met pijn in je onderbuik, een sterke geur of jeuk, onderneem dan actie. Een bezoekje aan de huisarts kan uitsluiten dat er iets anders aan de hand is.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen