In het logeerbed: waarom apart slapen voordelen heeft voor je relatie

Body & Mind

In het logeerbed: waarom apart slapen voordelen heeft voor je relatie

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

16 januari 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

tekst Cilla Peters, fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

16 januari 2022 om 07:00

Bron / Fotografie

tekst Cilla Peters, fotografie Tom ten Seldam

Satten, aka sleeping apart together, klinkt misschien ongezellig, maar (af en toe) een nachtje alleen slapen is hartstikke goed voor je. Dus maak dat logeerbed maar alvast op.

Wie een relatie heeft en samenwoont, slaapt samen in een bed. Liefst ook nog tegelijkertijd: zo rond een uurtje of halfelf als love birds jullie liefdesnest in. Het lijkt alsof we vinden dat dat is hoe het heurt, want 85 procent van de koppels slaapt samen, weet het Britse National Bed Federation. Doe je dat niet, dan kun je rekenen op onbegrip. 

Lees ook: Seks jezelf naar dromenland: van deze standjes ga je beter slapenToen in 2011 bekend werd dat Kourtney Kardashian en Scott Disick niet samen sliepen, waren ze daar op Twitter en Facebook behoorlijk kwaad over. Zelfs nadat Scott zelf toelichtte waarom – 'I'm not a good sleeper and with Mason in bed I can't fall to sleep!' – kon hij rekenen op onbegrip. Het zou belachelijk zijn dat zijn kind in hun bed sliep. Kourtney zou hem verplicht in de logeerkamer laten slapen. En dat terwijl in zijn tweet weinig dwang te bespeuren is, het klinkt alsof hijzelf helemaal content was met deze oplossing.

Ook dichter bij huis wil niet iedere bekende kop naast diens partner slapen. Zo vertelde Bastiaan Ragas in juni 2021 aan Algemeen Dagblad: 'Mijn vrouw en ik hebben aparte dekbedden: zij is een schone slaapster, ik een onrustige labrador. Ik zou het liefst gescheiden slaapkamers willen. Dat vinden mensen raar, maar je kunt toch gewoon op bezoek komen?' Zijn uitspraak werd opgepikt door verschillende media en in de reacties vonden lezers er behoorlijk wat van. Veel moesten er niet aan denken, hoopten dat zij zoiets als dit nooit 'nodig' zouden hebben en vonden aparte dekbedden al sleeping apart together genoeg, laat staan aparte slaapkamers. 

Maar wat nou als je partner keihard snurkt, jij als een malle woelt of jullie beiden liever als zeesterren in plaats van lepeltje-lepeltje liggen? Of, zoals in het geval van Scott en Kourtney, de een simpelweg een slechte slaper is en de ander niet? Is het dan niet juist veel beter om (soms) te satten? Het antwoord is kort maar krachtig: ja. Apart slapen levert namelijk voordelen op voor jezelf en je relatie. Kan helemaal geen kwaad dus, af en toe een nachtje in je eigen nest.

Net als vroegâhMaar waarom doen we dat dan, dat samen slapen, als dat helemaal niet zo voor de hand liggend is? In het oude Rome deelden koppels alleen het bed om te seksen. Slapen deden ze daarna weer ieder in hun eigen bed. In de negentiende eeuw, in het pre-industriële Europa, kwam daar verandering in. Een bed was pokkeduur, en daarom sliep het hele gezin vaak bij elkaar. Alleen rijke koppels konden het zich veroorloven om af en toe apart te slapen. En er was angst: 's nachts was je op je kwetsbaarst voor dieven, pyromanen en geesten, en met z'n allen in bed voelde nou eenmaal veiliger. Dus lag de hele familie in dezelfde krib. 

Lees ook: Gaap: vaak te moe voor seks? Dit doe je eraanAnno 2022 hebben we prima sloten die inbrekers buiten de deur kunnen houden en kunnen de meesten zich ook best een tweede bed permitteren. En toch slapen we nog steeds op dezelfde vierkante meters. We houden halsstarrig vast aan het ideaalbeeld: slechts vijftien procent van de koppels heeft gescheiden bedden. En dat is best wel weinig, als je je bedenkt hoeveel voordelen er kleven aan satten. Vier redenen om vannacht een avond in het logeerbed door te brengen:

1. Je bespaart jezelf 167 ruziesEffe eerlijk: ruziën is nooit gezellig. Nu kun je niet altijd iets doen om een ruzie te voorkomen, maar apart slapen bespaart je wel een discussie eens in de twee dagen. Althans, dat beweert Daily Mail. Uit een enquête bleek namelijk dat stellen die altijd samen slapen jaarlijks zo'n 167 discussies voeren over dingen die in bed gebeuren. Het dekbed jatten is de nummer-eenirritatie, gevolgd door snurken, te warm zijn, niet in de mood zijn en kinderen die ook in bed slapen. Zie je, zo gek was de oplossing van Kourtney en Scott dus niet. Al mochten die 167 ruzies minder in hun geval niet baten, want ze zijn alsnog gescheiden. Maar in andere gevallen, zoals bij een deelnemer aan een onderzoek van Psychologie Magazine, wel: 'Ik raakte zo geïrriteerd door zijn geluidjes en bewegingen 's nachts, dat ik hem ook overdag kwalijk bleef nemen dat ik niet kon slapen. We kregen steeds meer ruzie. Apart slapen heeft mijn leven enorm verbeterd. Ik ben uitgeruster en gezelliger in plaats van een overprikkeld, chagrijnig figuur.'

Benieuwd naar de andere voordelen? Het hele verhaal lees je in &C's februarinummer 'Van je collega's moet je het hebben' dat nu in de winkels ligt. Of scoor 'm in &C Webshop.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.