Klein maar fijn: 6 feiten over de clitoris die je nog niet wist

Body & Mind

Klein maar fijn: 6 feiten over de clitoris die je nog niet wist

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

30 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

30 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Klein knopje, groot effect. De clitoris heeft meer in haar mars dan je eigenlijk denkt. Wist jij deze zes feitjes over de love button bijvoorbeeld al?

1. Grootte Op het oog lijkt ze klein en bescheiden, maar niks blijkt minder waar. In werkelijkheid is namelijk maar een vierde van de clitoris zichtbaar. Wat je ziet is dus slechts het topje van de ijsberg. De clitoris is gemiddeld iets meer dan tien centimeter lang. Voor je informatie: dat is ongeveer even lang als de gemiddelde niet stijve penis.

2. Vergelijkbaar met een penis Over piemels gesproken: alle penissen beginnen als een clitoris. Na twaalf weken in de buik wordt bepaald of hij uitgroeit tot een pielemoos of een clit blijft. Hierdoor hebben de clit en de penis veel overeenkomsten. Zo is het clitoriskapje te vergelijken met de voorhuid van een eikel en wordt de clit net als een penis hard wanneer je opgewonden bent. Een lady boner noemen ze dat.

Lees ook: Kletsen over ketsen: 'Ik ben nog nooit klaargekomen'

3. Eén taak De clit heeft maar één taak: zorgen voor genot. Daarnaast heeft-ie geen andere functies. Je love button is daarmee het enige onderdeel van het lichaam dat alleen bestemd is voor plezier. Klagen we ook zeker niet over.

4. It keeps growing Net als je oren, blijft je clitoris ook gedurende je hele leven groeien. Door veranderingen in je hormonen, verdubbelt de clit tijdens de puberteit in grootte. Maar hier stopt het niet bij: na de overgang groeit de clitoris gewoon lekker door. Vergeleken met je clit bij je geboorte, kan de c-spot tot zeven keer zo groot zijn. Daarnaast heeft de clit zo'n achtduizend zenuwuiteinden, dé reden waardoor ze zo gevoelig is. Even vergelijken: een eikel heeft 'slechts' pak hem beet vierduizend zenuwuiteinden.

5. Iedere clit is anders Net als bij eigenlijk alle andere lichaamsdelen, is geen clit hetzelfde. Waar sommige meer verborgen zitten onder het clitoriskapje, steken andere juist wat meer uit. Qua gevoeligheid kunnen er ook flinke verschillen zijn. Bij veel mensen hun clit zit er trouwens een limiet aan de hoeveelheid genot die het aankan. Wanneer die limiet bereikt is, kan het fijne gevoel omslaan in een pijnlijk en ongemakkelijk gevoel. 

6. Afstand Het schijnt zo te zijn dat de afstand tussen je clitoris en je vagina het wel of niet krijgen van een orgasme kan beïnvloeden. In een onderzoek hiernaar gaven tien van de dertig ondervraagde vrouwen aan dat ze moeite hadden met het krijgen van een orgasme. Wat bleek? Deze tien hadden een grotere afstand tussen de clit en de vagina dan de overige twintig. Uit hetzelfde onderzoek kwam dat vrouwen met een kleinere clitoris meer moeite hebben met het krijgen van orgasmes.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen

Alles voor je body en mind