Les in libido: alle feiten en fabels over je seksdrive op een rij

Body & Mind

Les in libido: alle feiten en fabels over je seksdrive op een rij

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

25 mei 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

25 mei 2022 17:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Geen zin in seks? Joh, eet een reep chocola. Of doe een goede work-out. Dat schijnt namelijk allemaal te helpen tegen een laag libido. Maar is dat wel zo? Wat zijn de feiten en wat de fabels als het gaat om je libido? Wij zochten het uit.

1. Of je een hoog of laag libido hebt ligt biologisch vast Fabel. We hebben het vaak over een hoog of laag libido hebben, terwijl er eigenlijk helemaal niet zoiets als een ingebakken seksdrive bestaat. 'Opwinding en verlangen zijn emoties, net zoals angst, blijdschap en verdriet. Zin in seks kan spontaan voelen, maar het is altijd een reactie op een bepaalde trigger,' zo vertelt seksuoloog Astrid Kremers in &C's 'Oh oh libido'. Wil je jouw libido dus wat opkrikken? Zorg dat je omkomt in de seksuele triggers, die trouwens voor iedereen anders kunnen zijn. Jouw (seks)partner weet niet wat-ie meemaakt. 

2. Hormonen kunnen je libido verlagen Feit. Je libido ligt dus niet biologisch vast, maar je hormonen kunnen wel invloed hebben op je zin in seks. Zo hebben vrouwen testosteron nodig om zin te krijgen in seks. 'Normaal gesproken maak je dat zelf aan, maar een teveel of te weinig oestrogeen kan zorgen voor een te laag testosteron,' zegt onderzoeker Yvette Zimmerman. Minder testosteron: minder zin in seks. De pil kan er daardoor bijvoorbeeld ook voor zorgen dat je libido lager wordt. In de veel geslikte combinatiepil zit zowel oestrogeen als progestageen en dit zorgt voor een verlaging van wel 60 tot 80% van je testosteron. 

3. Mannen hebben over het algemeen een hoger libido dan vrouwen Fabel. Alle mannen die zich op de borst kloppen voor hun gigantische libido, we helpen jullie graag uit de droom. Wij vrouwen kunnen er net zo goed wat van. Toch kennen we allemaal het stereotiepe beeld van de man die die altijd wil en de vrouw die hoofdpijn heeft. Waar dat dan vandaan komt? Heteroseks is voor vrouwen vaak minder belonend dan voor mannen en hoe belonender de seks, hoe meer zin je erin krijgt. Wordt seks over het algemeen ook leuker voor vrouwen, dan verdwijnt die 'hoofdpijn' waarschijnlijk als sneeuw voor de zon. Tijd om eens wat harder jullie best te doen, mannen. 

4. Etenswaren als aardbeien, chocolade, oesters of champagne kunnen seksuele prikkels afgeven Feit. Laten we wel duidelijk zijn: libidoverhogend eten bestaat niet. Er zijn geen wondermiddeltjes die ervoor zorgen dat je je partner dagelijks wilt bespringen, maar etenswaren als aardbeien, chocolade, oesters of champagne kunnen in de juiste setting wel een handje helpen. 'Wetenschappelijk gezien stimuleren ze geen opwinding, maar door de associatie die veel mensen ermee hebben, kunnen ze wel een erotiserende prikkel geven,' aldus Kremers. Hebben we meteen een goed excuus om allemaal lekkers in huis te halen. 

5. Van alcohol krijg je meer zin in seks Fabel. Hop, daar gaat de tweede fles wijn. Jij en je lief zijn er goed op los aan het drinken, maar voor een goede beurt in bed zouden jullie dat eigenlijk niet moeten doen. Alcohol heeft namelijk een negatieve invloed op je zenuwstelsel en bloedtoevoer. Dit betekent dat je er allemaal nét even minder van voelt. En seks zonder iets te voelen is als autorijden zonder motor. Worden jullie beiden niet blij van en je kómt nergens. Ook roken heeft dit effect. Niet getreurd: één glaasje kan je wel helpen iets te ontspannen. 

6. Ook een goede work-out zorgt ervoor dat je meer zin krijgt Feit. Gaan we weer. Meer testosteron is meer zin in seks. Meer beweging zorgt voor een betere doorbloeding en stimuleert de aanmaak van hormonen. Daardoor voelen we ons beter in ons lichaam en maken we er connectie mee, wat kan leiden tot een gevoel van opwinding, volgens seksuologe Kaat Bollen. De effectiefste work-out? Geen zorgen, je hoeft heus geen marathon te gaan lopen. Met krachttraining krijg je al écht een testosteronboost.

7. Hoe vaker je seks hebt, hoe meer je openstaat voor seksuele prikkels Feit. Als het op seks aankomt, geldt: if you don't use it, you lose it. 'Hoe vaker je leuke seksuele ervaringen hebt, hoe ontvankelijker je wordt voor seksuele prikkels,' vertelt Kremers ook in het juninummer 'Oh oh libido'. En die seksuele prikkels kunnen natuurlijk weer leiden tot een nieuwe stomende vrijpartij. Cirkeltje rond, en jij blij. 

8. Vrouwen hebben een hoger libido als twintiger dan als dertiger Fabel. Het is juist andersom. Uit een onderzoek van de Universiteit van Colombia blijkt namelijk dat vrouwen het meeste zin in seks hebben rond hun 32ste levensjaar. Op deze leeftijd voelen we ons het meest sexy, aantrekkelijk en zelfverzekerd. Ook is ons leven dan vaak stabiel, wat betekent: meer ruimte in je hoofd voor seks. Weet je dat ook weer. 

9. Als je kinderen krijgt is het wel klaar met je libido Fabel. Poepluiers en slapeloze nachten kunnen er weleens voor zorgen dat het seksleven op een lager pitje komt te staan. Dat zal in de eerste maanden even wennen zijn, maar geen zorgen: daarna komt je drive gewoon weer terug. Is het een paar weken na de bevalling alweer feest tussen de lakens? Good for you. Lekker doorgaan.Wil je nog meer weten over libido? In &C's juninummer 'Oh oh libido', nu in de winkels en &C Webshop, vind je er alles over.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur