Moeders is moe: zo voorkom je dat je een mommy burn-out krijgt

Body & Mind

Moeders is moe: zo voorkom je dat je een mommy burn-out krijgt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

3 augustus 2020 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Marloes Berghege

Gepubliceerd op

3 augustus 2020 om 19:00

Bron / Fotografie

tekst Marloes Berghege

Onze definitie van een goede moeder zijn is uit de hand gelopen. En dat heeft grote gevolgen, merkt ook journalist Marloes Berghege. Hoe komt dat toch, dat steeds meer moeders kampen met een mommy burn-out? Ze zoekt het uit in &C.

Druk, druk, drukIk dacht zelf altijd dat ik het druk had. En toen kreeg ik een kind. Sindsdien heb ik nog verdomd weinig op mijn reet gezeten. Ik heb nog steeds kleine koffiebreaks, maar een hele middag niksen? Niet echt. Ja, tuurlijk, drukte hoort bij het ouderschap. En je moet genoeg ontspannen om gezond te blijven. Weet ik allemaal wel, maar waarom doe ik dat dan niet? Nelly ter Voert, orthopedagoog, therapeut voor moeders met stressklachten en auteur van het boek Mama pubert mee, wijst me op een onderzoek van het CBS waaruit blijkt dat mannen en vrouwen ongeveer evenveel vrije tijd hebben, maar daar op een andere manier mee omgaan: 'Mannen zijn dan echt vrij. Bij vrouwen is deze tijd versnipperd. Ze zijn vaak nog bezig met het huishouden of iets doen met de kinderen.'

Lees ook: Schaamteloos: 8 smerige dingen die je als moeder doet in het openbaar

Kuijsten noemt dit de 'derde shift', de regelarij om het ouderschap heen. Dat herken ik wel. Mijn man en ik zijn best gelijkwaardig in het huishouden en hebben de meeste taken netjes verdeeld, maar dan zijn er nog talloze kleine dingen waar we het niet over hebben en die ik automatisch oppak. Een extra setje kleren op de kinderopvang regelen. Of voordat ik naar mijn werk ga nog even snel de onderbroeken van de badkamervloer plukken. Mijn vriendinnen slaken bij mijn verhaal een zucht van herkenning. Ik ben dus niet de enige. Het lijkt erop dat vrouwen zulke taken graag naar zich toe trekken. Als je daar gevoelig voor bent, worden de ontspanningsmomenten steeds schaarser. En dan kan het misgaan. Ter Voert: 'Vrouwen met een mommy burn-out zijn hun rem kwijt. Ze blijven doorrennen en kunnen 's avonds niet gewoon op de bank zitten.'En het venijnige is dat veel moeders al dat zorgen niet eens zien als drukte. Hier ben ik zelf ook schuldig aan. Mijn mamadag categoriseer ik als een vrije dag, terwijl die niet bepaald ontspannen is. En als ik bezig ben met het huishouden terwijl mijn kind slaapt, zie ik dat als uitrusten, want mijn kind is even stil. Het was me niet eerder opgevallen hoe weinig ik bezig ben met mijn eigen ontspanning. Rode vlag!

Uitrusten op je werkHet is niet heel populair om te zeggen, maar ik ken genoeg vrouwen, ikzelf inclusief, die het af en toe heerlijk vinden om naar hun werk te gaan. Dat als een verademing zien, omdat het thuis gewoon best zwaar is. Op mijn werk kan ik tenminste even rustig een broodje kaas eten zonder dat de stukken appel me om de oren vliegen. Ouder zijn is hard werken. Waarom daar niet open over zijn? Want het wil totaal niet zeggen dat je draken van kinderen hebt of dat je het niet aankunt. We zijn zo bezig met de buitenkant showen (hallo, sociale media) dat we onze binnenkant negeren. En dat terwijl het wel of niet delen van je stress zomaar het verschil kan maken in of het escaleert of niet. Ter Voert ziet in haar praktijk hoe belangrijk dat delen is: 'Moeders zijn een vergeten groep waar meer begrip en ruimte voor moet komen. Praten kan al veel stress wegnemen, en soms kan een simpele vraag als: 'Hoe gaat het met je?' al ­helpen.' Deel het dus met een vriendin of collega als je alles op een dag best wel veel vond. Dat is niet zeiken. Dat is jezelf en je gevoel respecteren.'

Benieuwd waardoor een mommy burn-out nog meer kan ontstaan? Je leest het hele artikel nu in het augustusnummer van &C 'Alles voor de liefde', dat vanaf nu in de winkels ligt, of op Blendle. Het nummer kun je ook hier bestellen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.