Say what: op deze leeftijd lijk je het meest op je moeder

Body & Mind

Say what: op deze leeftijd lijk je het meest op je moeder

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

8 maart 2022 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam en Pexels

Gepubliceerd op

8 maart 2022 07:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam en Pexels

Of je nu wilt of niet, volgens onderzoek gaan we allemaal op onze moeders lijken. Al vanaf je dertigste neem je haar trekjes over.

Het viel plastisch chirurg Julian Da Salvi op dat veel vrouwen rond hun 37e levensjaar iets aan hun gezicht wilde laten doen. Waarom? Ze leken te veel op hun moeder, vonden ze zelf. Hij vond dit opmerkelijk en besloot nog meer onderzoek te doen. 

Lees ook: In je genen: 6 momenten waarop je net je moeder bent

Dezelfde hobby’sUit zijn onderzoek, met ruim 2.000 deelnemers, blijkt dat op de leeftijd van 33 jaar je jezelf het meest op je moeder of vader vindt lijken. Niet alleen qua uiterlijk, maar juist ook qua gedrag. De meesten hebben rond die leeftijd dezelfde hobby’s, kijken naar dezelfde tv-programma’s en nemen zelfs gezichtsuitdrukkingen over. Niks raars aan dus, dat je opeens zo gek bent op Goede Tijden, Slechte Tijden.  

Look-a-likeOnderzoek van Psychology Today heeft hiervoor een verklaring: aan de ene kant leer je nieuwe mensen kennen en neem je daarom nieuwe gewoontes aan, aan de andere kant vervallen sommige van deze nieuwe ontdekkingen op het moment dat je een kind krijgt. Je gaat dan terug naar plaatsen (hallo speeltuin) en gebeurtenissen die je herkent uit je eigen kindertijd. Hierdoor valt je brein terug in oude patronen en neem je handelingen van je ouder over. 

Lees ook: Mama, calm down: zo pak jij je moment rust

Ik lijk steeds meer op jouBij zeker 50 procent van de onderzochten viel het hen zelf op dat zij rond hun 30e steeds meer op hun moeder leken. Bij mannen die op hun vader beginnen te lijken ligt de leeftijd iets hoger: rond hun 34e. Vooral door dezelfde muzieksmaak en politieke mening. Of je dat kunt tegenhouden? Niet echt. Maar zeg nou zelf, is het echt zo erg dat je op d’r lijkt?

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.