Bizarre zwangerschapsdromen, waar komen ze toch vandaan?

Body & Mind

Bizarre zwangerschapsdromen, waar komen ze toch vandaan?

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

27 januari 2022 07:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

27 januari 2022 07:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Plotseling bevallen van een alien, je partner die een affaire blijkt te hebben of je baby kwijt zijn. Als je zwanger bent komen de vreemdste dromen voorbij, en die zijn vaak nog heftig ook. Waar komt dat eigenlijk door?

Lig je prinsheerlijk te pitten, kom je er opeens achter dat je partner al maanden vreemdgaat. In je dromen gelukkig, maar echt ontspannen is het niet. Waar komen die intense zwangerschapsdromen toch opeens vandaan?

Lees ook: Je kind als prins of prinses behandelen, hoe erg is dat eigenlijk?

Aha, dát is het dusDie nieuwe nachtelijke avonturen kunnen met verschillende dingen te maken hebben. Allereerst kunnen, verrassing, je zwangerschapshormonen de oorzaak zijn. Als je zwanger bent verandert de samenstelling van hormonen in je lichaam en die kan je emoties beïnvloeden, maar ook je slaappatroon. Lekker dan. Ook vermoeidheid kan een rol spelen. Je lichaam is tenslotte bezig een mens te bouwen en daar word je nou eenmaal moe van, dus je ligt 's avonds waarschijnlijk eerder in bed of doet overdag vaker een dutje. En hoe meer je slaapt, hoe meer je droomt. Gestoorde dromen incoming.

Schuif de schuld daar maar opNaast dat je meer slaapt, slaap je waarschijnlijk ook minder vast. Door je zwakkere blaas ben je 's nachts vaker op het toilet te vinden en ook door de schopjes van je baby kun je regelmatig wakker worden. En word je nou net wakker in je droomslaap, dan zit je droom nog kersvers in je geheugen. Vandaar dat je die affaire van je partner zó intens beleeft. Een laatste mogelijke oorzaak van bizarre zwangerschapsdromen is dat je simpelweg veel aan je hoofd hebt. Je denkt veel na over de baby, hoe die eruit gaat zien en hoe de bevalling zal zijn. Daarbij voelt het alsof je nog 100 dingen te regelen hebt voordat de baby er is, en ook dat kan tot onrust leiden. 's Nachts verwerk je al deze gedachten, wat tot hele vreemde avonturen in dromenland kan leiden. 

Lees ook: Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Weg met die aliensHoewel bevallen van een alien best een goed verhaal is, is het niet bepaald goed voor je nachtrust en stresslevel. Er zijn een paar dingen die je kan proberen om beter met je zwangerschapsdromen om te gaan. Denk bijvoorbeeld aan ontspanningsoefeningen als yoga of meditatie, het opschrijven van je dromen om meer rust in je hoofd te krijgen of erover praten met anderen, mochten je dromen je echt angstig maken. Verder kan het helpen je dutjes kort te houden, liever niet langer dan een halfuur, en 's avonds minder te drinken, zodat je er niet te vaak uit hoeft om te plassen. En dan zet jij hopelijk geen aliens meer op de wereld.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.