Gezondheid: dit zegt het over je als je belachelijk hard niest

Body & Mind

Gezondheid: dit zegt het over je als je belachelijk hard niest

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

5 mei 2022 06:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock en Pexels

Gepubliceerd op

5 mei 2022 06:00

Bron / Fotografie

beeld Shutterstock en Pexels

Sommige mensen produceren een subtiel en schattig niesje, anderen maken er een hoop geluid en bombarie van. En dat is geen toeval. Het zegt namelijk nogal veel over je persoonlijkheid als je met veel herrie niest.

Het komt wanneer het komt. En dat is meestal op ongelukkige momenten. Als je midden in een overvolle trein staat of je net je mascara opgedaan hebt bijvoorbeeld. Vet balen. Maar sommige mensen kan dit niks schelen, en zij laten maar al te graag horen dat ze deze natuurlijke reactie even op z'n vrije loop laten. We willen het graag weten: wat zegt dit nou eigenlijk over je persoonlijkheid? 

Lees ook: Knoei je vaak? Dan ben je dus heel intelligent (en dit is waarom)Wel degelijk verschilNou, best veel dus. De Amerikaanse neuroloog en psychiatrist Alan Hirsch deed hiernaar onderzoek, en stelde vast dat harde niezers extraverter zijn dan zachtere niezers. Mensen die vaak hun stembanden laten trillen tijdens het niezen, zijn dan ook vaak uitbundiger en luidruchtiger. Verbaast ons niks. Maar omdat dit onderzoek een beetje vaag is, wilde Quest dit graag even dubbelchecken en slingerde daarom in samenwerking met sociaal psycholoog Joris Lammers van de Universität zu Köln een enquête de wijde wereld in. De vragenlijst werd uiteindelijk door 1558 mensen ingevuld. En wat bleek? Het verband tussen hard niezen en extraversie was overduidelijk. Als je dus heel hard hatsjoe roept tijdens het niezen, verschil je duidelijk in persoonlijkheid met iemand die zich heel rustig houdt.

Lees ook: Fun fact: als je lang in de zon zit, word je korter ongesteld

Niet helemaal duidelijkEr zit wel een kleine kanttekening aan dit onderzoek, want volgens Joris kun je niet direct deze conclusie trekken. De deelnemers keken voor de enquête namelijk naar zichzelf, en gaven vervolgens weer hoe zij hun eigen gedrag zien. Lammers vertelt: 'De testdeelnemers hebben nu zelf de antwoorden gegeven. De uitkomsten zouden preciezer zijn als we ook in decibellen kunnen meten hoe hard ze niezen.' Oké, oké. Ruimte voor een vervolgonderzoek dus.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.