Er zijn culturen waar kinderen uit zichzelf de afwas doen

Column

Er zijn culturen waar kinderen uit zichzelf de afwas doen

Tess Milne
Door

Tess Milne

Gepubliceerd op

20 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

20 maart 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

Fotografie Tom ten Seldam

Er wonen veel monsters in ons huis. In de muren, onder het kleed en zelfs in onze appelboom. Ze helpen me met de opvoeding van mijn kinderen. Als de jongens zich niet willen aankleden roep ik: 'Snel! De muur trilt! Het aankleedmonster komt eraan!'

Ze rennen dan met glunderende ogen naar hun kamer en binnen een mum van tijd zitten we met pyjama aan een boekje te lezen op bed. Ik heb deze geheime kunst geleerd uit mijn favoriete opvoedboek 'Hunt, Gather, Parent'. Een boek dat begint met Michaeleen, een totaal uitgebluste moeder, die van links niet meer weet wat ze rechts nog aan het doen is. Elke dag voelt als een strijd met haar tweejarige dochter Rosy. Een wilde en avontuurlijke peuter die bijt en slaat. Als Michaeleen van wanhoop in een keukenkastje staat te gillen, weet ze: dit kan zo niet langer.

En dus gaat ze samen met haar dochter op wereldreis. Op zoek naar de vergeten kunst van het opvoeden van blije en gezonde kinderen. Wat blijkt? In veel oude culturen is het ouderschap geen strijd. Er zijn gezinnen op onze planeet waar kinderen – hou je vast – uit zichzelf helpen met de afwas. Say what?! Ja.

Het is in dit boek dat ik leer over de magische kracht van monsters. In oude culturen worden ze gebruikt om kinderen op een speelse manier te beschermen voor de wereld. Vroeger had je namelijk geen zwembandjes. Wel een waterpaard dat kleine kinderen op zijn rug meenam in het diepe.

Dosering is hierin wel belangrijk. Vergelijk het met de chili in je curry: een beetje is lekker maar je wil niet dat je tong in de fik vliegt. Kijk naar je kinderen. Zie je een grijns? Dan zit je goed. En anders, wacht toch ze ouder zijn.

Zeg ik uit ervaring, want laatst ben ik iets te ver gegaan. Ik had het hele bad vol laten lopen met enorm veel sop. Ik ben erin gaan liggen en vervolgens als een sopmonster uit het water herrezen. Mijn oudste moest hier extreem om lachen maar mijn jongste wilde daarna niet meer in bad. Heel zielig. Dus let op: check welk monster bij welke leeftijd past. Het sopmonster is PEGI 5 jaar.

Disclaimer: mijn tweelingzus Lisa (basisschoollerares) is het trouwens totaal niet eens met mijn monster methode. 'Kinderen kunnen er nachtmerries van krijgen,' zegt ze. Fair enough. Dat is gelukkig niet mijn ervaring. Maar het sopmonster heb ik wel per direct ontslagen.

delen
Tess Milne

Tess Milne (35) is presentator en hopt al meer dan tien jaar langs op je beeldbuis. Daarnaast is ze ook nog schrijver en moeder van de jongens Cairo (5) en Skye (2).

Wil je ook lezen

Shop hier