Chantal Janzen: ‘Ik kan niet flirten’

Column

Chantal Janzen: ‘Ik kan niet flirten’

Chantal Janzen
Door

Chantal Janzen

Gepubliceerd op

29 juli 2021 om 18:00

Bron / Fotografie

fotografie Mick de Lint

Gepubliceerd op

29 juli 2021 om 18:00

Bron / Fotografie

fotografie Mick de Lint

Ik kan niet flirten. Ik denk dat ik in heel mijn leven nog nooit bewust met iemand geflirt heb. Ik zou eerlijk gezegd ook niet weten hoe dat moet. Jullie wel? Kijk je dan iemand met een zwoele blik aan? Geef je een knipoog? Haal je je vingers door je haar?

Toen ik hier de afgelopen dagen over nadacht, besloot ik het eens te proberen. Met Marco dus, dat durf ik dan nog wel. Hij zat dinsdag laat in de middag aan de keukentafel met Bobby te spelen en ik stond wat op te ruimen, en terwijl ik dat deed keek ik hem dus aan, op mijn allerzwoelst. Althans, dat was het idee. Ja, hij keek terug, maar dan niet op de manier die ik verwacht had. Ik weet niet precies hoe ik zijn blik moet omschrijven, maar laten we het houden op ‘verward’. Bobby volgde zijn blik, keek me even aan en zei toen: ‘Mama, wat heb je met je oog?’ Waarna Marco keihard begon te lachen, Bobby geïrriteerd raakte (de laatste tijd zit-ie in de bekende jullie-mogen-niet-hard-lachen-kleuterfase) en ik een illusie armer de vaatwasser maar ging inruimen. Poging mislukt.

Flirten is een kunstvorm die ik gewoon niet beheers en ook niet ambieer, simpelweg omdat ik niemand wíl versieren. En als ik dan al een bewonderende blik op iemand werp, is dat eigenlijk altijd op mensen in wie ik iets leuks, goeds of moois zie. Al denk ik niet dat dat flirten is. Het is meer bewondering uiten voor iemands uitstraling, kleding, humor, handdruk, wat dan ook.

Als ik zoiets zie bij iemand, zeg ik dat namelijk gewoon. Het is leuk om complimenten te geven, om mensen te wijzen op iets wat sterk aan ze is. Ik begrijp de afgunst die je soms tussen mensen ziet vaak echt niet. Ja, er is nu eenmaal altijd iemand die volgens jou mooier haar heeft, beter in iets is, slimmer is, een strakker lijf heeft of mooiere kleding draagt. Als je daar gefrustreerd van raakt, kun je beter voor eeuwig binnen blijven zitten onder je dekbed en Dorito’s eten. Best een goed idee eigenlijk. Enfin, gewoon zeggen dat die ander iets leuks heeft, is echt beter dan met een schuine blik loeren, afgunstig of geïrriteerd zijn.

Flirten vind ik dus lastig, maar mensen bewonderen juist leuk. En dat is iets wat sommige mannen, mensen, ook eens zouden moeten proberen. Er bestaat werkelijk geen enkel mens dat ongelukkig wordt van een oprecht, goed of grappig compliment. Het gaat er alleen om wie het zegt, wat je complimenteert en vooral: op welke manier. En ja, natuurlijk mag je ook flirten met als doel: versieren. Ik begrijp best wel dat sommige mensen het lastig vinden – na met name de zeer belangrijke Metoo-beweging – om de balans te vinden tussen flirten en opdringerig of vervelend zijn. En dat men dan gaat roepen: ‘Maar mag dan helemaal níks meer?’ vind ik in deze tijdsgeest echt te dom, hoor. Als je nu nog steeds niet weet wat er wel en niet kan op de werkvloer, op straat of in de kroeg, dan ben je toch echt een soort holbewoner, een hork, een neanderthaler. Als je even goed nadenkt, zie en weet je écht wel het verschil tussen iets wat oké is voor je naasten en iets wat totaal niet oké is. Als wij op vakantie naar Italië gaan, valt het me bijvoorbeeld altijd op dat die Italiaanse mannen zo nadrukkelijk en zonder schaamte naar je kijken. Angelo zit daar rustig met je te flirten, je te bewonderen, en roept ook nog iets leuks naar je. Het gebeurt dus niet stiekem, of zo, maar gewoon waar je partner bij is. Het is bijna alsof ze niet alleen mij een compliment geven, maar tegelijkertijd ook hem. En daar zit niks vervelends, opdringerigs of naars bij. Eigenlijk zou het gewoon normaal moeten zijn hè, dat kijken, bewonderen, loeren en sjansen. Het jammere is dat er altijd mensen zijn die die regels overtreden en de code niet kennen. Wat we daaraan kunnen doen? Erover blijven praten, de ander erop wijzen en, indien nodig, diegene terechtwijzen. Of op z’n muil slaan. Als het écht te gortig wordt.

Wij gaan dit jaar weer naar Italië op vakantie. Als jullie mij na augustus een tijdje niet op televisie zien vanwege wat gezichtsverwonding, dan is het sjansen met Angelo wellicht toch wat te ver gegaan. Hij kijkt, ik kijk terug, ik doe m’n zonnebril wat omlaag en zeg ‘Ciao!’ Helaas zal z’n vriendin Isabella ernaast zitten, die me daarop pootje lapt, waardoor ik keihard met m’n knietjes op de kleine keitjes van het San Marcoplein val en met mijn gezicht precies naast haar rode Armani-sandaaltjes beland. ‘Nice shoes,’ zal ik er dan nog uit proberen te persen met een dikke lip. ‘Grazie,’ zal Isabella toch nog zeggen voordat ze wegloopt.

Ha! Toch nog succesvol geflirt met iemand deze zomer.

Zeg, valt er nog wat te flirten?

6 ,95

delen
Chantal Janzen

Je weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.

Wil je ook lezen