Chantal Janzen: 'Ken je dat gevoel?'

Column

Chantal Janzen: 'Ken je dat gevoel?'

Chantal Janzen
Door

Chantal Janzen

Gepubliceerd op

24 augustus 2022 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Roger Neve

Gepubliceerd op

24 augustus 2022 om 19:00

Bron / Fotografie

fotografie Roger Neve

Dat gevoel dat je de laatste dagen van de vakantie al met een steen in je maag begint af te tellen? Dat je met tegenzin dat wapperende zomerjurkje in je koffer legt, dat jurkje dat je eigenlijk alleen op vakantie draagt omdat je het thuis 'te veel een strandjurkje' vindt?

Dat je met lood in je schoenen de trap naar het vliegtuig beklimt en het allerliefste gewoon weer terug wil lopen, hup de auto in, terug naar je hotel en daar simpelweg je telefoon wil uitzetten en wil gaan liggen en nooit, maar dan ook nooit meer naar huis wil? Nou, ik heb dat gevoel absoluut gekend.

Toen ik in het theater speelde, had ik dat de laatste jaren elke ­vakantie opnieuw. En omdat ik dat had, dacht ik dat iedereen dat had. Ik dacht dat het normaal was dat je opziet tegen je werk, maar dat is dus niet zo. Sinds ik niet meer acht keer in de week op het podium sta, heb ik het niet meer. Bij mij is het dus afhankelijk van mijn werk, en ook al maak ik soms zware opnamedagen van zestien uur, ik vind het niet meer erg om te gaan werken na mijn vakantie.

Nu realiseer ik me natuurlijk wel degelijk dat de meeste mensen niet de mogelijkheid hebben om van baan te veranderen om iets te gaan doen wat ze fantastisch vinden. Zo werkt het gewoon niet. Maar dan is het zaak om, buiten je vakantie om, dingen te blijven plannen die je leuk vindt. En dat hoeft geen weekend weg te zijn of een kapitaal te kosten, als het maar iets is waar je blij van wordt. Klinkt simpel, maar iets plannen en uiteindelijk doen 'waar je blij van wordt' is echt zó belangrijk.

Een avond uit met vrienden of met je partner bijvoorbeeld. En dan niet alleen over nadenken of plannen, maar ook echt dóór laten gaan. Of een avondje alleen op de bank, met in de ene hand chocola en in de andere een zak bolognese chips. Zachte badjas aan, de gordijnen dicht en je favoriete serie bingen. En dan de volgende ochtend vrij nemen zodat je eens niet wakker wordt van de wekker (note: breng de kinderen de avond ervoor uit logeren of ga weer terug naar bed als je ze ‘s ochtends weg hebt gebracht). Een massage, schoonheidsbehandeling, middag op een terras met een vriendin, zeg het maar. En dat alvast plannen, want een van de vervelendste dingen is dat je je realiseert dat er na je vakantie héél lang niks meer komt wat je echt leuk vindt.

Het werkt ook om je af te vragen waarom je je eigenlijk zo fijn en ­ontspannen voelt op vakantie en waarom dat gevoel, zodra je de sleutel in het slot van je voordeur steekt, weer verdwenen is. Want wat doe je op vakantie wat zo anders is? Ja, het is meestal prachtig weer, de kinderen hoeven niet naar school en jij hoeft niet te werken, maar dat is niet het enige. Je leest misschien meer – of eindelijk – boeken, luistert vaker – of eindelijk – naar een podcast. Je zit volkomen relaxed in de zon, je gaat naar een museum of eet tot laat in de avond. Als dat de dingen zijn waar je gelukkig van wordt, zou je eens kunnen kijken of het lukt om die dingen ook in je dagelijkse leven vaker te doen.

Zo word ik bijvoorbeeld heel gelukkig van niet gehaast boodschappen doen. En nee, dat gaat niet als je zelf om zes uur klaar bent met werken, de jongste om kwart over zes opgehaald moet worden en de oudste om half zeven muziekles heeft, waardoor je precies vijftien minuten de tijd hebt om boodschappen te doen en een soort van maaltijd in ­elkaar te flansen. Maar er is altijd een dag waarop het wél kan, en dan moet je dat dus ook doen. En niet denken: dat komt wel een keer. Nee, DOEN.

Je hoeft ook echt niet alleen vrij te pakken als je op vakantie gaat, of naar een c­oncert. Je kunt ook een ochtend vrij nemen, je kinderen naar school brengen en zelf met een boek in het park gaan zitten, zoals je dat op vakantie ook zou doen. Maar dat doen we dus niet, of veel te weinig.

Maar waarom eigenlijk niet? Kijk eens om je heen. Als er mensen naar de plek komen waar jij woont, wat vinden ze dan mooi? Heb je een park in de buurt, een museum, een mooi gebouw, een prachtig terras, een klein kerkje? Fiets daar eens niet zoals altijd voorbij, maar kijk er eens echt naar. Ga op je gemak ergens zitten, dat doe je op vakantie ook. Dan kijk je bewust, observeer je gebouwen, maak je foto’s van gevels, bloemen en dieren.

Probeer dat vakantiegevoel eens thuis te ­creëren, wellicht is het dan niet meer zo erg om op die terugvlucht te stappen. En misschien verandert dat 'nooit meer naar huis' dan wel in 'nooit meer met een kak-ik-wil-nog-niet-aan-de-bak-gevoel naar huis'. Hoe leuk zou dat zijn? Ik ga alvast een massage plannen voor ná mijn vakantie. Hup, kun jij ook. Doe het. NU.

Nu te koop via &C the webshop of in de winkels

6 ,95

delen
Chantal Janzen

Je weet wel, die van &C. Maar ook moeder, echtgenote, presentatrice, actrice, zangeres, danseres én wil het liefste iedereen blij maken. Lukt overigens niet altijd. Maar ze doet echt haar best.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen