Kleine kinderen hoeven geen groente en fruit

Column

Kleine kinderen hoeven geen groente en fruit

Hanneke Hendrix
Door

Hanneke Hendrix

Gepubliceerd op

2 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

Anne Claire de Breij

Gepubliceerd op

2 januari 2023 om 19:00

Bron / Fotografie

Anne Claire de Breij

Volgens de gesprekspartner van Hanneke kunnen kinderen prima zelf aangeven wat ze willen eten. Per se groente en fruit geven? 'Dat is een farce.'

'Ja, maar het is dus allemaal een mythe dat kleine kinderen groente en fruit moeten eten.' 'Wacht, hè? Je bedoelt natuurlijk dat ze wél groente en fruit moeten eten.' 'Nee, dat is dus een farce. Een leugen. Iets dat ze ons op de mouw spelden. Het is niet voor niks dat kinderen het niet lusten. Uit onderzoek is gebleken dat ze juist voedingsstoffen tekort komen als ze heel vroeg groente en fruit gaan eten.' 'Ja, nee, je moet niet voordat ze vier maanden zijn ze aan de koolsalade zetten, nee.' 'Daar heb ik het niet over. Ik heb het over na de twee jaar.' 'De Lust-Ik-Niet-Leeftijd bedoel je?' 'Ja, precies! En dat is dus niet voor niks. Want een kind weet precies wat het nodig heeft.' 'Snoep!' 'Nee! Geen snoep natuurlijk!' 'Ja, maar dat eten ze toch het liefste?' 'Ja, nee, dat is ook al marketing.' 'Ah ja.' 'Borstvoeding! Ze moeten meer borstvoeding drinken!' 'Nou, die van mij wilde echt niet aan de tiet, hoor.' 'Daar heb je hele goede consulenten voor.' 'Heb je ook consulenten voor het eten van broccoli?' 'Ze kunnen echt tot een jaar of zes bij hun moeder drinken. Dat is helemaal niet vreemd en dat is heel erg gezond. Je moet het niet zo belachelijk maken.' 'Ja, maar lieverd, echt. Er is niks mis met een appel en een komkommer. Echt niet. Of sperziebonen. Daarbij wil ik ook gewoon werken en wil ik ook gewoon een week naar een congres als dat moet.' 'Froukje-Spiegel wilde ook nooit mee-eten met de gewone pot. Ze vond het allemaal niet lekker. En toen dacht ik: dat moet iets natuurlijks zijn.' 'Dat ze liever chips eten dan courgette?' 'En nou blijkt dus uit onderzoek dat mijn gevoel klopte!' 'Dat dingen doen op gevoel. Weet je: ik denk echt als mensen eens wat minder op gevoel deden, dat we dan een hele hoop problemen konden voorkomen.' 'Het is dus heel erg goed om ze geen groente aan te bieden. En ze wél de borst te geven.' 'Er was ooit zo'n programma op televisie, waar ze dan mensen volgden die alleen maar witte boterhammen met pindakaas aten. Of alleen maar knakworsten.' 'Dat is heel iets anders.' 'Dat was ook gevoel! Die mensen waren zonder ironie of aanstel bang voor een tomaat!' 'Ja, maar dat was een fout gevoel!' 'Ja, nou snap ik het niet meer! Hoe weet je nou of iets een goed gevoel is, of een fout gevoel?!' 'Dat voel je!' 'En dat onderzoek dan? Was dat ook op gevoel!?' 'Nee! Natuurlijk niet!' 'En waar heb je dat onderzoek dan gelezen?' 'OP HET INTERNET!' 'O. Ja, nee. Oké. Dan snap ik het.' 'Zie je? Ik denk heus wel na.' 'Weet je, ik ga even een trosje bananen kopen voor mijn vijfjarige dochter. En dan ga ik daarna lekker een lang weekend van huis. In m'n eentje. Ik en mijn tieten. Helemaal voor mij alleen. Heerlijk!' Hanneke heeft kerstvakantie, dus herhalen we haar meest gelezen columns van het afgelopen jaar. Zoals bovenstaande parel. Maandag 9 januari staat er weer een spiksplinternieuwe column van Hanneke voor je klaar!

delen
Hanneke Hendrix

Hanneke Hendrix (41) deed veel levenswijsheid op als barvrouw in de kroeg. Nu schrijft ze columns en romans en is ze co-host van de ouderschapspodcast Ik ken iemand die. Ze heeft een dochter (5) en een man, en is de laatste Nederlander zonder smartphone.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen