Uit de doofpot: 'M'n uitvaart? Over the top, met slingers en vuurwerk'

Entertainment

Uit de doofpot: 'M'n uitvaart? Over the top, met slingers en vuurwerk'

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

21 februari 2022 om 08:00

Gepubliceerd op

21 februari 2022 om 08:00

De dood. Het hoort nou eenmaal bij het leven, maar ons favoriete gespreksonderwerp is het niet. Sterker nog, ruim een op de drie mensen praat nooit over de dood, terwijl het gesprek aangaan juist zo waardevol kan zijn. Om te zorgen dat we wat meer óver de dood gaan praten in plaats van eroverheen lanceert &C samen met SIRE de campagne 'Uit de doofpot'. Dus lullen maar, over die dood. Dit keer spreken we met jongvolwassenen.

Door er zo weinig over te praten, hebben we de dood buiten de maatschappij geplaatst. En dat terwijl 54% van de Nederlanders aangeeft niet genoeg gesproken te hebben over de dood met iemand die er nu niet meer is. Met deze campagne, bestaande uit twee video's, gaat &C daarom samen met Stichting Ideële Reclame (SIRE) met mensen in gesprek over de dood. In deze eerste video praten we met jongvolwassenen. Ligt de dood voor hen nog ver weg, of speelt het ook een rol in hun dagelijks leven? 

Kan je altijd overkomen Voor Chaia (19) is dat duidelijk. Zij is twee maanden geleden haar moeder verloren. 'Ze was 53. Als je erover praat merk je dat het mentaal makkelijker wordt. Je lucht het even. We praatten er thuis best veel over, ook toen ze er nog was. Op die manier leer je ook iemands wensen kennen voor als het zover komt. Je kan op elke leeftijd onverwachts komen te overlijden.' Goed punt, Chaia. Een confronterend punt, maar een goed punt. 

Bier, bitterballen en vuurwerk Zijn deze jonge honden dan ook al bezig met hun eigen uitvaart? Esperanza (22) in ieder geval wel: 'Klinkt heel gek, maar op feestjes heb ik het af en toe over hoe ik mijn begrafenis zou plannen.' Hoe die er dan uitziet? 'Met bier, bitterballen en nacho's. En iedereen krijgt een uitnodiging met een kleurcode erop, zodat ze in alle kleuren van de regenboog achter mijn kist aanlopen.' Ook Lars (25) vindt een vrolijke en uitbundige begrafenis niet ongepast. 'Ja, voor saaie mensen wel, maar voor mezelf niet. Totally over the top, met slingers en vuurwerk.' 

Rest in peace, Hammie Bij de dood en verlies denken we vaak aan onze naasten, maar ook een huisdier verliezen kan heel verdrietig zijn. Zijn de jongvolwassenen al eens een huisdier kwijtgeraakt? Thijs (20): 'Ik zeurde vroeger altijd dat ik een hamster wilde hebben. Vlak nadat mijn vader overleden was kreeg ik er een. Ik heb hem welgeteld twee maanden gehad, en toen was-ie overleden. Daar zat wel een taboe omheen, merkte ik. Ik durfde niet te zeggen van joh, ik voel me vandaag zo klote. Mijn hamster is overleden.' En precies dat bedoelen we nou, Thijs. Uit de doofpot met die hamsterrouw. 

Dit is een samenwerking met SIRE.

Uit de doofpot: 'M'n uitvaart? Over the top, met slingers en vuurwerk'

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.