Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen

Food & Home

Bok op met je energieprijzen: 9 lifehacks om je huis beter te verwarmen

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

29 september 2022 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Gepubliceerd op

29 september 2022 15:00

Bron / Fotografie

fotografie Valentina Vos

Nu de energieprijzen stijgen en de temperaturen dalen, nemen de zorgen toe. Gelukkig is daar altijd nog TikTok, redder in nood en sleutel tot inzicht, om ons wat lifehacks bij te brengen.

Voor de ene hack hoef je de verwarming niet eens aan te zetten, bij de ander benut je de gebruikte energie nog beter. Hoe dan ook, deze lifehacks maken je energierekening wat minder hoog. En je humeur dus beter. 1. Knutsel je warm Een van die hacks is de terracotta pot heater die de afgelopen dagen viral ging. Hiervoor heb je alleen een bloempot, schotel, waxinelichtjes en iets om de pot te verhogen nodig en je hebt zo een heater in elkaar geknutseld. Hij is wel voornamelijk geschikt voor kleinere ruimtes waarin je er niet te ver vandaan zit, maar hey, ook leuk. Zie het als een kampvuur in je woonkamer. Let op: laat deze DIY-heater voor de zekerheid niet onbemand achter, maar blijf in de buurt.

Lees ook: Nooit meer strijken dankzij ijsklontjes en nog 5 bizarre lifehacks 2. Wie warmte kaatst... Nog een in de categorie hadden-we-niet-zelf-kunnen-bedenken: reflectorfolie achter je verwarming plakken. Als je 'm dan toch aan moet zetten, dan gebruiken we het liefst elk laatste greintje energie. De reflectorfolie kaatst de warmte opnieuw de ruimte in en doet dus precies wat je wil. Werkt ook met aluminiumfolie trouwens.

3 & 4. Isoleren kun je leren Wil je standaard dit soort lifehacks op je TikTok For You-pagina? Dan is @lauradebarra een goede om te volgen. Zij schreef niet alleen boeken over huishoudelijke hacks en interieurtips, maar deelt deze kennis ook op haar account. In onderstaande video deelt ze twee tips, waarvan de eerste is: isolatiefolie. Deze folie plak je op de binnenkant van je raam, waardoor er een extra isolatielaag ontstaat en er minder kou doorheen komt. Perfect dus voor als je een oud huis met enkel glas hebt. Haar tweede geniale tip? Pak een oude panty of maillot, stop 'm vol sokken of oude stukken stof en leg hem voor de kier onder je deur. Wedden dat daar geen kou meer onderdoor weet te komen? Jij zit er warmpjes bij deze winter, geloof ons maar. Of nou ja, geloof Laura. Vanaf 0:55 heeft ze het over de eerste tip, vanaf 2:05 over de tweede.

5, 6, 7, 8 en 9. Sneltrein vol tips Zo ga je van twee hacks in vier minuten, naar zes stuks in vijftien seconden. De reflectorfolie kennen we inmiddels al, maar andere goede tips die in onderstaande video in sneltreinvaart worden genoemd zijn je radiator regelmatig ontluchten, wat ruimte overlaten tussen je meubels en de radiator, de ovendeur openlaten na gebruik, jaloezieën en gordijnen dichthouden en deuren en luiken die je niet gebruikt sluiten. Nu klinkt de hele dag het daglicht bewust buiten de deur houden niet zo heel aantrekkelijk, mocht het echt de spuigaten uitlopen, dan weet jij wat je te doen staat. TikTok, we owe you one.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is Editor Entertainment & Lifestyle, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en mag wakker gemaakt worden voor krokante tosti’s met kaas. Moeten ze wel écht krokant zijn, dat wel.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen