Hé goorlap: deze 5 dingen in huis zijn viezer dan je denkt

Food & Home

Hé goorlap: deze 5 dingen in huis zijn viezer dan je denkt

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

24 mei 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

24 mei 2022 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

De barbecue waarvan je verwacht dat elke bacterie er verdrinkt in een vlammenzee of de kersvers gewassen was die je uit de machine haalt. We hate to break it to you, maar die zijn toch echt een stuk smeriger dan je zou denken. Wij zochten even uit hoe vies precies, en welke items in huis ook vaker een poetsbeurt verdienen.

1. Je barbecue Stel je voor: je hebt net heerlijk gebarbecued en zit nog even na te genieten in de zon. Het laatste waar je dan zin in hebt is dat rotding schoonmaken, niet? Laten we dan, zeker nu het barbecueseizoen weer geopend is, maar meteen met deur in huis vallen. Je barbecue bevat namelijk zo'n 340 verschillende soorten bacteriën per vierkante inch (ongeveer 6,5 vierkante centimeter), zo blijkt uit een onderzoek van barbecue deep cleaning service BBQ-SPA. Dat is twee keer zoveel als een wc-bril, ofwel: vet smerig. Tenminste, als je hem niet goed schoonmaakt. Dan blijven er etensresten, schimmels en opgehoopte koolresten liggen die bij de volgende barbecuesessie weer vrolijk met de walm meegaan. Misschien niet zo'n verkeerd idee om hem eens grondig schoon te maken. Of te laten schoonmaken, voor de liever-lui-dan-moe-types onder ons. 

2. Je schone was  Mocht je van je barbecue al niet door hebben hoe vies hij eigenlijk is, dan heb je dat bij schone was waarschijnlijk al helemaal niet. En terecht, want je zou denken dat je van je versgewassen kleding op aan kan. Niet dus. In diezelfde wasmachine gooi je natuurlijk ook je vieze ondergoed en sokken, en de bacteriën die daarop zitten kunnen aardig blijven plakken, zo ontdekte microbioloog Charles Gerba van de Universiteit van Arizona. Eén stuk ondergoed kan bijvoorbeeld zo'n 100 miljoen E.colibacteriën in je wasmachine achterlaten. Nu is dat schone T-shirt opeens helemaal niet zo schoon meer. Gelukkig los je dit makkelijk op door regelmatig een wasje op 60 graden of hoger te wassen, al is dat weer niet goed voor het milieu en je portemonnee. Ach, je kan niet alles hebben. 

3. Het dashboard van je auto  Microbioloog Gerba heeft ons met nog een interessant weetje voorzien, namelijk dat we ook het dashboard van onze auto niet moeten onderschatten. Blijkbaar is dat de allerranzigste plek in je auto. De airconditiong en verwarming blazen daar alle bacteriën heen, die zich vervolgens op het dashboard nestelen en vermenigvuldigen onder de heerlijk warme zon. En wedden dat jij of een bijrijder daar ook regelmatig hun voeten op laat rusten? Mocht je 'm nog niet doorhebben: schoonmaken dus, die handel. Onze tip: neem 'm wekelijks even af met een doekje. 

4. Je toetsenbord Zitten we dan, dit artikel te typen, terwijl er volgens Quest 260 keer meer bacteriën op je toetsenbord zitten dan op, daar is-ie weer, je toiletbril. Per vierkante centimeter betekent dat dus 511 bacteriën en op je hele toetsenbord zijn dat zo'n 292.292 bacteriën. Klein moment, wij zijn even ons toetsenbord wassen. En onze handen. En dan nog een keer ons toetsenbord. 

5. Je geliefde handtas Een woonaccessoire is het officieel niet, maar gezien alle plekken in huis waar hij standaard rondslingert, nemen we deze toch mee. En we hebben 'm allemaal: een favoriete tas waar alles in past en die je overal mee naartoe neemt. Je kunt misschien wel raden dat dit niet je meest hygiënische accessoire is, maar geloof ons: het is nog erger dan je denkt. Niet alleen raak je de tas continu aan, je zet hem ook nog eens overal neer én stopt er van alles in (denk aan: sleutelbos, portemonnee, etc.). Dat zorgt volgens professor biomedische wetenschappen Donna Duberg dat er allerlei soorten bacteriën op kunnen feestvieren, waaronder wederom poepbacterie E.coli. Hoog tijd om ook een standaard pak vochtige doekjes in je tas te hebben dus, en hem regelmatig af te nemen. Bedank ons later maar.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen