Is het nou gif, giph of djif? Het langverwachte antwoord is hier

Lifestyle

Is het nou gif, giph of djif? Het langverwachte antwoord is hier

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

1 februari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 februari 2023 om 15:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Er mag verjaardagstaart naar binnen gewerkt worden, want GIPHY is vandaag tien jaar geworden. Het platform voor bewegende afbeeldingen begon ooit als probeersel, maar is inmiddels verantwoordelijk voor legendarische gifs. Evenals voor de eeuwige discussie: hoe spreek je dat woord in vredesnaam uit? 

Homer Simpson die langzaam in de bosjes verdwijnt, Kermit de Kikker die een kop thee op slurpt of welk fragment uit The Office dan ook, dat gifs je gedachten of gevoelens soms beter illustreren dan woorden of emoji’s staat buiten kijf. Het enige probleem dat we nu nog hebben - ja, zelfs na tien jaar GIPHY - is dat we het woord niet hardop uit durven te spreken. Want hoe zeg je het eigenlijk? Is het een harde g, zoals in green? Het woord gif komt immers van Graphic Interchange Format. Of is het meer een zachte g, zoals in generous?  Lees ook: TikTok-oorlog om spinnenporno: dit moet je weten Het verlossende woord Stephen Wilhite, de computerwetenschapper die het GIF-bestand in 1987 - lang voordat platform GIPHY überhaupt bestond - uitvond, ergert zich al jaren aan de discussie. In de New York Times vertelde hij: 'De Oxford English Dictionary accepteert beide uitspraken, maar zij hebben het fout. Het is een zachte g, je spreekt het uit als [djif]. Einde verhaal.' Duidelijk is-ie in ieder geval wel, Stephen. Om zijn beroemde uitvinding te eren, zetten we onze favorieten nog even op een rij. Onze favoriete DJIFS dus. 1. Is en zal altijd een klassieker blijven

Giphy - GIF - Homer

2. Soms moet je duidelijk zijn

GIF - GIPHY - The Office - Michael - no god please god no

3. En soms doe je dat zelfs zonder woorden

GIF - GIPHY - The Office - eye roll

4. Ruzie in de WhatsApp-groep? Dan is dit je gif

GIF - GIPHY - Michael Jackson - popcorn

5. Voor al uw schokkende aankondigingen

GIF - GIPHY - Dr Phil - talkshow

6. Een legendarisch moment maakt een legendarische gif

GIF - GIPHY - Oprah - you get a car

7. Perfect als iemand wat tea te spillen heeft

GIF - GIPHY - Kermit

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is redacteur bij &C, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en is er heilig van overtuigd altijd te kunnen voorspellen waar de treindeuren precies open zullen gaan.

Wil je ook lezen

Meer van deze auteur

Fokking makkelijk (en leuk) je tafel dekken

Shop &C x Blond Amsterdam producten