Dit zegt je favoriete koffiebestelling over je persoonlijkheid

Lifestyle

Dit zegt je favoriete koffiebestelling over je persoonlijkheid

Anne van Aartrijk
Door

Anne van Aartrijk

Gepubliceerd op

1 oktober 2022 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

1 oktober 2022 10:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Jij maar denken dat je in alle rust en vrijblijvendheid je dagelijkse kop koffie kon bestellen bij die tent om de hoek, blijkt er weer een persoonlijkheidsanalyse bij te komen kijken. Volgens een Amerikaans onderzoek zijn koffiebestellingen en karaktertrekken namelijk aan elkaar verbonden.

Dit levensveranderende onderzoek komt uit de koker van de Amerikaanse klinisch psycholoog Ramani Durvasula. Voor het onderzoek kregen de duizend deelnemers allerlei scenario's voorgeschoteld, waarmee verschillende karaktereigenschappen werden getest. Hoe extravert, warm of perfectionistisch je bent, bijvoorbeeld. Ook vroeg ze hen wat voor koffie ze doorgaans bestellen. De resultaten van het onderzoek deelde ze in haar boek You Are WHY You Eat: Change Your Food Attitude, Change Your Life. Hoewel Durvasula gelijkenissen vond tussen mensen met dezelfde koffiebestelling, schrijft ze ook dat 'we niet meer gedefinieerd worden door onze koffiebestellingen dan door onze sterrenbeelden'. De uitkomsten zijn dus niet waterdicht (een korreltje zout is aan te raden), maar goed, wel leuk om te lezen. Lees ook: Dat botert wel: butterboards gaan viraal en zo maak je ze zelf 1. Zwarte koffie Zo blijkt uit het onderzoek van Durvasula dat zwarte koffie-drinkers vaak ouderwets en efficiënt zijn. Ze doen dingen graag op hun manier en kunnen redelijk snel humeurig raken. Ook houden ze ervan om dingen niet te ingewikkeld te maken. Klinkt logisch, want een eenvoudigere koffiebestelling bestaat niet.

Voor alle efficiënte Eva's

Uitverkocht
€3,79 2 ,65

2. Koffie met warme melk (lattes en/of cappucinos) Gooi je graag suiker en/of melk in je koffie? Dan is de kans groot dat je een pleaser bent, zegt Durvasula. Koffie-met-melk-drinkers zijn vaak behulpzaam, open en gul. Maar, net als vaker het geval is bij pleasers, hebben ze ook de neiging over hun eigen grenzen te gaan. Bij deze een reminder: laat ze de schuimlaag niet van je koffie af eten. 3. Ijskoffie Ijskoffiefanaten worden volgens de psycholoog gekenmerkt door vrijmoedigheid en spontaniteit. Ze kunnen ook iets kinderlijks hebben en fantasierijk zijn, wat er tegelijkertijd voor zorgt dat ze roekeloos zijn en regelmatig ongezonde beslissingen maken. Ach, kan jou het schelen. Als jij een extra pompje vanillesiroop in je ijskoffie wil, dan neem jij lekker een extra pompje vanillesiroop. 4. Decaf, koffie met melkalternatieven of andere specifieke bestellingen Ben jij heel specifiek als het op je kop koffie aankomt, dan heb je volgens het onderzoek graag de controle en de neiging om obsessief en perfectionistisch te zijn. Maar het is niet alleen maar negatief: je maakt over het algemeen ook meer gezonde keuzes. Dat dan weer wel.

Wat havermelk erbij en je bent retegezond bezig

Sale
Eten en drinken Koffiecups 'Espresso'
€3,79 2 ,65

5. Fairtrade koffie Koffie met labels als fairtrade, eerlijk of ethisch is vaak wat duurder, maar extraverte en bewuste personen zouden dat er toch voor over hebben. Ben je heel assertief en zelfverzekerd? Dan zou je juist weer minder bereid zijn veel geld te betalen voor dit soort speciale koffies. Lees ook: Avondje kachel? Met deze snacks ben je zo van die kater af 6. Oploskoffie Oploskoffieliefhebbers laten zich volgens Durvasula niet zo snel gek maken, maar zijn over het algemeen ontspannen. Wel wordt oploskoffie in verband gebracht met slecht kunnen plannen en uitstellen.

delen
Anne van Aartrijk

Anne van Aartrijk is Editor Entertainment & Lifestyle, geboren in 2000 (ja, dat is al langer dan tien jaar geleden) en getogen in Brabant, maar dan zonder de zachte G. Heeft een kat die Rechthoek heet en mag wakker gemaakt worden voor krokante tosti’s met kaas. Moeten ze wel écht krokant zijn, dat wel.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen