Iew: dit moet je weten over plastic vershoudbakjes

Lifestyle

Iew: dit moet je weten over plastic vershoudbakjes

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

6 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Gepubliceerd op

6 februari 2023 om 12:00

Bron / Fotografie

beeld Unsplash

Vershoudbakjes zijn hartstikke handig als  je weer eens voor een heel weeshuis hebt gekookt, terwijl er maar twee mensen van hoeven te eten. Maar fervente fans van plastic bakjes moeten wel even het volgende lezen.

Better safe than sorry Bij lang gebruik van de bakjes kan het plastic  beschadigd raken, waarbij er giftige chemicaliën kunnen vrijkomen. Hierdoor wordt het risico op ziektes vergroot. Om het allemaal nog even wat erger te maken, zitten er ook hormoonverstorende stoffen in plastic. Onder het mom voorkomen is beter dan genezen, wordt er aangeraden de bakjes in ieder geval weg te gooien zodra er gebruikssporen zichtbaar worden. Sowieso is het een goed idee om elke drie maanden je collectie te vervangen door een nieuwe. Zo weet je zeker dat het goed zit.  Lees ook: Slimmer soppen: deze plekken in de keuken vergeten we vaak schoon te maken Meer nadelen Giftige bakjes zijn niet fijn, maar dat zijn lekkende vershoudbakjes ook niet. Ze vervormen in no time wanneer je jouw prakkie even opwarmt of invriest, waardoor er op het arme bakje absoluut geen dekseltje meer past. Daarnaast kan plastic na een tijdje flink gaan ruiken en kunnen er makkelijk rode pasta vlekken in blijven hangen, die je er volgens nooit meer uitkrijgt. 

Alternatief  Betekent dit dan het einde van het vershoudbakjes tijdperk? Kunnen we nooit meer het restje van gisteravond meenemen naar werk als lunch en onze vriezer volproppen met overgebleven eten, om het vervolgens totaal te vergeten? Geen zorgen, als je de plastic bakjes regelmatig schoonmaakt en vervangt is er vrij weinig aan de hand. Wil je nul risico lopen? Dan kan je altijd nog besluiten om glazen bakjes te gaan gebruiken. Voordeel van glas is dat het ten eerste beter is voor het milieu #duurzaamheid. Daarnaast gaat glas langer mee dan plastic, kan je het prima invriezen en ontdooien zonder kans op vervormingen en is het beter én makkelijker schoon te houden.

Rvs Het nadeel van glas is dan weer dat het erg gevoelig is voor temperatuur. Trek dus je ovenhandschoenen aan wanneer je de zuurkoolschotel van gisteravond uit de vriezer haalt om bevroren tengels te voorkomen. Daarnaast is glas natuurlijk minder makkelijk mee te nemen, door onder andere de breekbaarheid en het zwaardere gewicht. Een ander alternatief zijn bakjes gemaakt van rvs (roestvrijstaal). Net iets makkelijker te vervoeren dan glas, gaat ook lang mee en veel duurzamer dan plastic.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer van deze auteur

Wil je ook lezen

Maak het gezellig in huis