Skip de dip: zo voorkom je de relatiedip na jullie baby

Oh Baby!

Skip de dip: zo voorkom je de relatiedip na jullie baby

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 oktober 2022 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

23 oktober 2022 12:00

Bron / Fotografie

beeld Tom ten Seldam

Na negen maanden wachten, is jullie kleine wonder dan eindelijk daar. Je waant je nog helemaal op de roze babywolk en bent je nog niet bewust van wat je er allemaal te wachten staat. De rol van moeder staat je goed, maar verlies jezelf niet te veel. Voor je het weet heb je last van het papamamasyndroom.

Heb je negen maanden gewacht, blijkt je kleine dreumes heel wat roet in het eten te gooien. Je beeld van het perfecte gezinnetje in een klap weg. Jij en je partner zijn namelijk alleen nog maar bezig met die kleine spruit en vragen nooit meer aandacht aan elkaar. Weg romantische sfeer, hallo ergenissen.

Volgens relatietherapeut Mark Ouwekerk is dit een scenario dat vaker voorkomt: het zogenaamde 'papamamasyndroom'. Dit syndroom ontstaat wanneer bij de ouders de rol van papa of mama de overhand neemt. Zij zijn niet langer zichzelf, maar alleen nog vader of moeder. Een ouder die na het werk alleen nog oog heeft voor het kind in plaats van de partner, en daarna direct neerploft op de bank. Of een ouder die er net zo bijloopt als de baby: in een veel te groot joggingpak met print. Het leven draait voortaan om het kind: geen borrel meer na je werk, maar, hup, door naar voetbaltraining. 

Lees ook: Hup, tv aan en mond dicht: zo slecht is tv-kijken echt voor je baby

Relatiedip En begrijpelijk hoor, je kind is je alles, maar de aandacht voor je partner vermindert hierdoor drastisch als je niet oplet. Je bent alleen nog maar ouders, en geen geliefden. Je verliest je partner uit het oog. Weet je eigenlijk wel wat je partner op het werk meemaakt? Hoe het met zijn/haar beste vrienden gaat? En, niet geheel onbelangrijk, weet je nog wanneer jullie voor het laatst seks hadden? Maar wat kan je eraan doen?

1. Het zijn de kleine dingen die het doen Volgens Mark is de oplossing simpel: het zit 'm in de kleine dingen. Geef je partner bijvoorbeeld 's ochtends eerst een kus voordat je je bed uitspringt, geef een compliment gewoon omdat het kan of neem eens de favoriete chocola van de ander mee. Het hoeft niet groots te zijn, zolang je maar laat merken dat je nog steeds aan ze denkt. Is niet klef, is gewoon lief.

2. Plannen die hap! Het is belangrijk om samen tijd in te plannen. Vraag je moeder, buurjongen of vriendin of zij eens een avondje willen oppassen terwijl jij en je partner romantisch uit eten gaan. Een avondje zonder jullie én met toezicht van een vertrouwd persoon overleeft jullie baby echt wel, geloof ons. 

Wil je als moeder (to be) ook lezen

7 ,45

Lees ook: Slapen met die hap: zo bepaal je de beste bedtijd voor je kind

3. Blijven praten Mark vertelt ook dat het belangrijk is om je gevoelens te blijven delen. Zoals bij veel dingen is ook weer hier communicatie key. Geef aan dat je het vervelend vindt dat al jullie gesprekken over jullie kind gaan, dat jullie minder seks hebben of dat je het lekker zou vinden om weer eens van bil te gaan. 

4. Blijf nieuwe dingen ontdekken Blijf samen nieuwe dingen uitproberen. Ook dit hoeft niet zo extreem te zijn, denk aan samen een nieuwe stad ontdekken, eten in een nieuw restaurant of samen een nieuwe hobby zoeken. Misschien zie je zo een heel andere kant van je partner. Dus, hup, plannen die date.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Meer lezen

Wil je ook lezen