4 mijlpalen van je baby nog vóór de geboorte

Oh Baby!

4 mijlpalen van je baby nog vóór de geboorte

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 september 2022 11:00

Bron / Fotografie

Beeld Myrthe Giesbers

Gepubliceerd op

23 september 2022 11:00

Bron / Fotografie

Beeld Myrthe Giesbers

Eerste tandjes, stapjes en woordjes zijn mijlpalen die je niet wilt missen. Maar we hebben nieuws voor je: er zijn al heel wat mijlpalen behaald vóórdat je je kleine in je arme hebt gesloten.

Vier dingen die je baby al heeft geleerd ver vóór hij of zij de weg naar het geboortekanaal en de uitgang heeft gevonden.

Een muziekliefhebber in de dop Zie je straks al helemaal voor je dat je samen met je kind door je favoriete playlists scrollt? Of door die karaokemicrofoon blaast alsof je leven ervan afhangt? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met je muzikale genen doorgeven. Er is veel onderzoek gedaan naar muziek en je kunt er bijna niet omheen dat het een positieve invloed heeft op je kind. Je baby kan liedjes dat het in de baarmoeder hoort nog maanden na de geboorte herkennen, schijnt. Dus even een beetje selectief met die Spotify-lijsten, er luistert iemand mee. Lees ook: Kind met een eigen smaak? Dit nieuwe fashionlabel vindt hij of zij fantastisch

Een alleseter zijn Krijgt jou kleine je voorliefde voor haring met augurken of pindakaas met jam mee? Ze zeggen van wel. En er is veel onderzoek gedaan dat dit bewijst. Bijvoorbeeld een experiment waarbij een groep zwangere vrouwen regelmatig snoep met anijs – een sterke smaak – kreeg. Eenmaal geboren reageerden de baby’s die in baarmoeder al met de smaak van anijs in aanraking waren gekomen geïnteresseerd op diezelfde geur. De andere baby’s in het experiment haalden er walgend de neusjes voor op. Hoe dat kan? Vanaf 16 tot 24 weken van de zwangerschap begint je baby te reageren op de geur en smaak van het vruchtwater. En hoe dat smaakt en ruikt bepaal jij dus door wat je eet en drinkt. Dus moeilijke of makkelijke eter? Daar zou je zelf nog wel eens invloed op kunnen hebben.

Het eruit gooien Deze vind je misschien minder om te horen, maar interessant is het wel: volgens nieuwe onderzoeken kan je baby huilen. Ja duh, denk je. Maar nu komt het: we bedoelen al ver voordat die uit je buik is. Eén troost voor jou: die eerste huiltjes zouden stille huiltjes zonder tranen zijn, mocht je bij het idee nu zelf al helemaal in tranen zijn.

Lachen van geluk Dit lijstje wordt er een van een lach en een traan. Die traan hebben we gehad, dus laten we ‘m lekker positief afsluiten. Die echte schaterlach bewaart die kleine gewoon voor later als jij er ook getuige van kan zijn. Maar dat eerste glimlachje? Die is voor niemand in het bijzonder. Het schijnt dat baby’s zo rond het begin van het derde trimester kunnen glimlachen. Wat er dan nou helemaal te lachen valt? Heel schattig: dat zou het feit zijn dat ze zo genieten van die fijne baarmoeder. Dankbaar kind is het ook.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit alleen vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.

Wil je ook lezen