10 plekken in huis die je altijd vergeet schoon te maken

Style

10 plekken in huis die je altijd vergeet schoon te maken

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

13 december 2021 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Gepubliceerd op

13 december 2021 16:00

Bron / Fotografie

fotografie Tom ten Seldam

Bij een grondige schoonmaakbeurt in huis heb je vast een bepaalde routine. Eerst de ramen, dan afstoffen en daarna de stofzuiger uit de kast. Maar grote kans dat je deze tien plekken in huis steevast vergeet.

1. Achter de wcEen lekker sopje door het toilet gebeurt waarschijnlijk wel regelmatig. Maar denk je er net zo vaak aan om de omgeving rond de pot schoon te maken? Die wordt namelijk ook hartstikke vies. Zeker als er mannen over de vloer komen die staand plassen, denk maar eens aan alle spetters die er in de rondte vliegen. Iew. Pak die fles bleek er maar bij.

Lees ook: Licht in de duisternis: zo creëer jij het mooiste licht in huis2. PlantenEraan denken om de groenvoorziening in huis water te geven is al heel wat. Laat staan dat je de takken en bladeren een grondige schoonmaakbeurt geeft. Maar dat is wel heel belangrijk, want de planten zijn grote stofvangers. Maak ze schoon door ze te 'douchen' onder de douche of in het bad, let er hier wel op of je ze niet verzuipt. Zijn je planten te groot of vind je je eigen douche 's ochtends al genoeg moeite? Haal er dan voorzichtig een doekje overheen.

3. Huishoudelijke apparatenGaat de vaatwasser of de wasmachine na een tijd een beetje stinken? Tijd voor een grote schoonmaak. Omdat deze apparaten je spullen juist schoonmaken, vergeet je weleens dat die dingen ook vies kunnen worden. Daar zijn ze niet voor gemaakt, toch? Helaas, de stank zegt genoeg. Hoe je ze schoonmaakt? Citroen en azijn zijn je beste vrienden. Laat een mengsel meedraaien met de vaat en je vaatwasser is weer schoon. Ook kun je baking soda in het zeepbakje doen en de lege vaatwasser een keer laten draaien. Zelfde verhaal met de wasmachine. Baking soda en azijn kunnen allebei in het zeepbakje een wasbeurt meedraaien. 4. PlintenDe stofzuiger erdoor is waarschijnlijk een van de eerste dingen die je doet als je tijd inplant voor een schoonmaaksessie. Maar over de plinten wordt waarschijnlijk even snel heen gegaan. Je hebt toch geen tijd voor die hoekjes en kieren? Goed idee om daar toch wel eens tijd voor te maken, want het stof hoopt na verloop van tijd aardig op. Een doekje of stofzuiger eroverheen kan zeker geen kwaad.

5. Deurklink/lichtknoppenDe deurklink? Ja, ook al hou je die vaak vast en denk je dat je al het stof er vanzelf wel vanaf veegt, zitten de bacteriën daar natuurlijk alsnog. Dus hoppa, lekker in het sop die klinken. Dan kan je weer zonder zorgen de deur open en dicht doen. O ja, hetzelfde geldt voor de lichtknoppen natuurlijk. 6. LampenkappenOok de lampenkappen kunnen soms wel van het stof worden ontdaan. Van de lampen die op lage hoogte staan, zie je het stof nog liggen, maar op de iets hogere lampenkappen kan het er weleens bij in schieten. Nou hier is-ie: de reminder. **

7. PrullenbakAl die rotzooi die je in de vuilnisbak keilt, zit keurig in de zak toch? Je zal ook vast wel hebben meegemaakt dat de zak het begeeft en er aangekoekte pastasaus aan de bodem van je prullenbak zit. Balen. En ook zonder gescheurde zak wordt die bak gewoon vies. Toch maar even schoonmaken dus. 8. Afstandbediening**Lekker zappen en daarna met je hand in de popcornbak graaien. Heerlijk, al die bacteriën die je zo meeneemt in je mond. Want op die afstandsbediening, daar broeit het hoor. Toch maar even een doekje overheen de volgende schoonmaaksessie. 

Lees ook: Deze 8 dingen doe je altijd fout als je je huis schoonmaakt9. Tandenborstelhouder**Je tandenborstel 'ververs' je vast eens in de zoveel tijd. Maar denk je er ook weleens aan om het bakje/glas waar je je tandenborstel netjes in zet schoon te maken? Vast minder dan eigenlijk nodig is. Maar denk maar eens aan het water en vuil dat er uit je tandenborstel loopt en zich verzamelt in de houder. Precies. Grondig reinigen dus.

10. StofzuigerNa alle plekken gestofzuigd te hebben kan je aan de laatste stap beginnen. De stofzuiger zélf schoonmaken. En dat mag wel wat vaker gebeuren. Want eerlijk, hoe lang is het geleden dat je de stofzuiger hebt schoongemaakt? Eigenlijk hoor je dit zelfs maandelijks te doen. Dan moet je de stofzuigerzak/bak legen, de bak kan je makkelijk schoonmaken met een sopje, en de filters kan je schoonmaken of vervangen. Reinig ook de opzetstukken en ga even met een doek langs de wieltjes. Klaar is Kees!

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit vrouwen, welgeteld één man (arme John) en overwegend kattenmensen. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale snackbar. Wie niet eigenlijk.