Toe aan een brandschoon huis? Dan moet je deze simpele dingen doen

Style

Toe aan een brandschoon huis? Dan moet je deze simpele dingen doen

Redactie
Door

Redactie

Gepubliceerd op

23 maart 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Gepubliceerd op

23 maart 2022 om 16:00

Bron / Fotografie

beeld Getty Images

Schoonmaken en opruimen zijn twee termen waar onze nekharen recht van overeind gaan staan. Van een schoon huis worden we daarentegen wél heel blij. Hoe bereik je met minimale inspanning toch het maximale effect? Met de onderstaande tips krijg jij je huis schoner dan schoon.

**Hele huis

1. Hou je huis opgeruimdDus niet: maak gedurende de week een zwijnenstal van je huis en ruim op zondag de hele boel op. Maar: ruim elke dag alle kleine dingen meteen op. Ach, dat kan straks toch ook wel, ik zit net lekker? Nee! We doen het nu. Je weet dat er anders niks van komt en de rotzooi zich alleen maar opstapelt. 

Lees ook: Ka-ching: deze 11 dingen die je in huis hebt zijn bizar veel waard

2. Doe je schoenen uit bij de voordeurVoor je de hele buitenboel mee naar binnen banjert en je weer kan gaan stofzuigen; trek je schoenen uit. Zand, modder en andere viezigheid waar je buiten in hebt gestaan, hoef je niet op je laminaat en in je kleed te hebben. Of nog erger: in je slaapkamer. Zorg ook dat je een schoenenrek hebt bij de deur, dan kan je je laarzen daar netjes in opbergen. 3. Laat je huis luchtenZet een deur of raam open en laat het even lekker doorwaaien. Yep, ook als het ijskoud is buiten. Dit zorgt voor een fris en luchtig huis, zonder muffe geurtjes. **Keuken

*4. Ruim de vaat opDoe het bestek, de borden en andere vaat meteen in de vaatwasser. We kennen allemaal dat mes dat dan de hele dag op het aanrecht ligt voor het geval ‘dat je nog een broodje gaat smeren’. Of die ene pan met aangekoekte andijvie die je ‘vanavond nog wel zou afwassen’. Geen smoesjes meer, we ruimen het meteen op. Heb je geen vaatwasser? Kies een moment van de dag dat je gaat afwassen, bijvoorbeeld na het diner.

5. Haal een doekje over het aanrechtAlle vieze kruimels, vlekken en kookresten van de dag haal je makkelijk weg met een doekje over het aanrecht. Doe dit elke avond na het eten, nadat je de afwas hebt gedaan. Vergeet de Franse slag en til je zoutvaatjes, olijfolie en kruidenplantjes ook even op als je er met en doekje langsgaat. 

6. KeukenkastrommelZoek een keer je keukenkastjes uit. Waarschijnlijk heb je 27 dezelfde Tupperwarebakjes en gebruik je elke dag dezelfde. Hetzelfde geldt voor de voorraadkast: controleer de houdbaarheidsdata en gooi weg wat je niet meer gaat gebruiken. Zo heb je ook mooi de gelegenheid om de kastjes eens een flinke schoonmaakbeurt te geven.

**Badkamer

**7. Handig opbergenZorg voor handige bakken in de lades waar je alles in kan opruimen. Alles. Laat dus geen wattenschijfjes, flosdraad en foundationkwasten slingeren op de wastafel, maar leg ze iedere keer terug in de daarvoor bestemde bakjes. Scheelt je ook een hoop frustratie als je je haarelastiekjes weer eens zoek bent. 

Lees ook: Grill en chill: deze ui-hacks maken het koken een stuk makkelijker

8. Maak de douchecabine schoonAls je een glazen douchecabine of -deur hebt ken je de struggle van kalkophoping en nare strepen op het glas. Het is echt een rotklus als je die moet schoonmaken. De tip tegen dit gore glas? Veeg direct na het douchen met je handdoek het vocht weg. Zo is de cabine/deur al droog en kan het vocht zich niet gaan ophopen op het glas. **Slaapkamer

**9. Maak je bed opMeestal zijn we direct druk in de weer als de wekker gaat ’s ochtends, want we hebben nou eenmaal altijd haast. Maar neem vanaf nu 2 minuten de tijd om je bed op te maken. Trek je deken recht, ververs je kussensloop en leg er een decoratief kussen op. Dit zorgt voor een rustig uitziende kamer en het gevoel dat je de dag goed begint. Reken maar dat jij ’s avonds als je je bed instapt blij bent met zo’n schoon bed.

10. Laat je kleren niet rondslingeren (!!!)Die uitroeptekens staan er niet voor niets. We know. Iedereen doet het. Maar neem een voorbeeld aan de paar mensen op deze wereld die hun kleding wel gewoon netjes opruimen. Die eeuwige stoel, kruk of poef waar je al je vieze én schone  kleding op gooit en vervolgens drie weken laat liggen, maakt je huis niet opgeruimder.  Stel met jezelf een regel dat je één outfit op je stoel mag bewaren. De rest moet je of terug in de kast hangen of in de was doen.

delen
Redactie

De &C-redactie bestaat uit enkel vrouwen en iedereen verzamelt wel iets: katten, memes of dates bijvoorbeeld. Ze werken vanuit een pastelroze kantoor, slurpen koffie alsof er levens vanaf hangen en verruilen het diner graag voor een snackbox van de lokale friettent. Wie niet eigenlijk.